Warren Buffett richt zijn aandacht op Japanse handelshuizen

Berkshire Hathaway, het Amerikaanse investeringsvehikel van miljardair Warren Buffett, heeft in de vijf grootste Japanse handelshuizen – Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui en Sumitomo – telkens een belang van ruim 5 procent genomen. Met de investering is een bedrag gemoeid van meer dan 6 miljard dollar.

Waarnemers maken gewag van een opmerkelijke mijlpaal, waarbij Buffett – die het voorbije weekend zijn negentigste verjaardag vierde – zijn conglomeraat verder internationaal lijkt te willen uitbreiden.

Grondstoffen

Berkshire Hathaway bouwde het belang in de Japanse handelshuizen de voorbije twaalf maanden stelselmatig uit. Het Amerikaanse investeringsbedrijf geeft aan dat de belangen mogelijk tot 9,9 procent zouden kunnen worden opgevoerd. Berkshire Hathaway maakt daarbij gewag van een investering op langere termijn. De handelshuizen richten zich onder meer op de import van grondstoffen, levensmiddelen en textiel.

‘De investering in de Japanse handelshuizen moet Berkshire Hathaway tevens minder afhankelijk maken van de Amerikaanse economie, die onder de druk van de coronacrisis het voorbije kwartaal de grootst inkrimping in minstens 73 jaar kende,’ aldus het persbureau Reuters.

‘Berkshire Hathaway moest daardoor onder meer op zijn belang in Precision Castparts – een fabrikant in vliegtuigcomponenten – een bedrag van 9,8 miljard dollar afschrijven.’

‘De Japanse keuzes hebben anderzijds vele waarnemers verbaasd,’ zegt Reuters nog. ‘Handelshuizen zijn bij vele beleggers niet altijd de meest populaire investeringen. Men moet immers rekening houden met een aanzienlijke blootstelling aan de energiesector en de volatiliteit van de grondstofprijzen.’

Norihiro Fujito, analist bij Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, wijst erop dat de lage prijzen van de aandelen mogelijk de aandacht van Berkshire Hathaway hebben getrokken. De beurskoers van de handelshuizen ligt momenteel, op uitzondering van Itochu, lager dan hun boekwaarde. ‘Dat gegeven kan de belangen interessant maken voor een investeerder zoals Buffett,’ voert Reuters nog aan.

Reserves

‘Bovendien beschikken de handelshuizen over grote financiële reserves, waardoor hun aantrekkingskracht nog verhoogt. Men mag evenmin negeren dat handelshuizen een sterke link hebben met de reële economie, zoals activiteiten in de staalsector, scheepvaart en grondstoffen. Dat kan hen op de radar zetten van een investeerder zoals Buffett, die zegt afkerig te zijn van belangen in activiteiten die hij niet begrijpt.’

Berkshire Hathaway bezit in totaal meer dan negentig bedrijven en investeert verder in tientallen andere ondernemingen, waaronder American Express, Bank of America en Coca-Cola.

Berkshire heeft tevens een belang in Apple dat eind juni ongeveer 125 miljard dollar waard was. ‘Misschien was Buffett wel op zoek naar een belegging die als het tegenovergestelde van Apple kan worden bestempeld,’ suggereert Hiroki Takashi, hoofdstrateeg bij Monex.

De portfolio van Berkshire Hathaway bestaat grotendeels uit Amerikaanse bedrijven, hoewel de investeerder ook in een aantal buitenlandse ondernemingen heeft belegd.

‘Extra investeringen in Japan zouden Berkshire Hathaway ook kunnen helpen zijn cashreserves, die eind juni tot een recordniveau van 146,6 miljard dollar waren opgelopen, af te bouwen,’ zegt Reuters nog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20