Superbelegger Buffett koopt 12.000 kilometer aan gaspijpleidingen

Berkshire Hathaway, de investeringsgroep van Warren Buffett, trekt eindelijk nog eens de portemonnee open en legt 4 miljard dollar op tafel voor de Amerikaanse gaslijnen en -opslagplaatsen van Dominion Energy.

De overdracht werd zondag door Dominion aangekondigd. Inclusief de overname van de schulden gaat het om een deal van bijna 10 miljard dollar. Het is de eerste grote aankoop door Berkshire Hathaway sinds het uitbreken van de corona-pandemie.

Berkshire neemt ruim 12.000 kilometer aan gaspijpleidingen en 900 miljard kubieke voet aan gasopslagcapaciteit over, een duidelijk signaal dat Buffett veel toekomst ziet in aardgas in de VS. Het conglomeraat bezat al grote gasbelangen. Door de aankoop komt 18 procent van alle gastransmissie tussen Amerikaanse staten in handen van Berkshire, tegenover 8 procent vandaag.

Bijna 90 jaar

Het gaat om Berkshires grootste aankoop sinds 2015. Volgens waarnemers gaat het om een vrij klassieke deal en niet om de spectaculaire move waar velen al jaren op speculeren, gezien de enorme oorlogskas van meer dan 100 miljard dollar waarover de investeringsgroep beschikt.

Het is Warren Buffett zelf, die volgende maand 90 wordt, die in het officiële persbericht de deal verwelkomt. Dat wijst er volgens Bloomberg-columniste Tara Lachapelle op dat de ‘Oracle from Omaha’ als voorzitter nog steeds de feitelijke leiding heeft, en niet zijn mogelijke opvolger Greg Abel, nochtans een energiespecialist.

Buffett zakte de voorbije maanden op de lijst van rijkste mensen ter wereld en sommigen begonnen zich af te vragen of de succesvolste belegger van de voorbije decennia en zijn team misschien hun legendarische ’touch’ kwijt waren.

Buffett zakte door tegenvallende beurskoersen recentelijk uit de topvijf van rijkste mensen – bron: Bloomberg
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20