“Warren Buffett heeft 5 miljard dollar verloren op slechts 5 aandelen tijdens de marktinzinking van maandag”

Warren Buffett heeft tijdens de correctie van maandag waarschijnlijk een verlies van 5 miljard geleden op slechts vijf aandelen, becijfert Business Insider. Zijn belangen in Apple, Bank of America, American Express, Coca-Cola en Kraft Heinz werden immers geraakt door de massale sell-off, die plaatsvond naar aanleiding van de Evergrande-kwestie.

Waarom is dit belangrijk?

Beleggers dumpten massaal aandelen in reactie op het nieuws dat de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande zijn schuld van maximaal 300 miljard dollar niet kan aflossen. Heel wat waarde op de financiële markten is dus verdampt, en niet alleen in de belangen van amateurbeleggers …

Buffetts investeringsvehikel Berkshire Hathaway zag de waarde van zijn Apple-belang met 2,8 miljard dollar dalen toen de koers van de iPhone-maker maandag met 2 procent kelderde. De correctie deed de koers van Bank of America met 3 procent dalen, waardoor de positie van Berkshire in de kredietverlener met 1,3 miljard dollar afnam. De waarde van Berkshire’s belangen in American Express, Coca-Cola en Kraft Heinz liep ook terug, met een gecombineerd verliesbedrag van 800 miljoen dollar.

Deze cijfers heeft Business Insider gebaseerd op de posities van Berkshire eind juni, toen het bedrijf voor het laatst de inhoud van zijn aandelenportefeuille bekendmaakte. In de veronderstelling dat Buffett deze vijf holdings sindsdien niet meer heeft aangeraakt, heeft Berkshire maandag een totale waardedaling van 4,9 miljard dollar geleden. Die daling zal echter niet gerealiseerd worden tenzij Berkshire de aandelen verkoopt.

Niet al te veel zorgen

“Het Orakel van Omaha” zal zich niet al te veel zorgen maken over de recente ontwikkelingen, want hij heeft een fortuin verdiend aan zijn vijf grootste posities.

  • De niet-gerealiseerde winst van Berkshire op Apple bedraagt meer dan 90 miljard dollar;
  • de niet-gerealiseerde winst van het investeringsvehikel bedraagt meer dan 20 miljard dollar voor elk aandeel van Bank of America, American Express en Coca-Cola;
  • Buffett heeft toegegeven dat hij te veel heeft betaald voor zijn Kraft Heinz-belang, maar zelfs die investering is ongeveer 2 miljard dollar meer waard dan wat hij ervoor heeft betaald.

Strategie

Buffett concentreert zijn geld in een paar aandelen in plaats van het te spreiden over honderden posities. Zo was Apple de voorbije maanden goed voor meer dan 40 procent van de totale waarde van zijn portefeuille, terwijl de top vijf posities van Berkshire goed waren voor ongeveer 75 procent ervan. De strategie van de belegger zorgt voor een enorm rendement als zijn weddenschappen renderen, maar stelt zijn portefeuille ook bloot aan scherpe dalingen, zoals maandag bleek.

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20