Warren Buffett noemt de bedrijven die goed presteren bij hoge inflatie

Hoewel veel economen en andere financiële experts zeggen dat het huidige inflatietempo niets is om je zorgen over te maken, is geldontwaarding zo goed als onafwendbaar tegenwoordig in de VS. Maar als het op investeren aankomt, meent “het Orakel van Omaha” Warren Buffett dat er sommige bedrijven zijn die meer kans hebben om te slagen in dergelijke periodes dan andere.

Waarom is dit belangrijk?

Van tweedehands auto's tot benzine en kruidenierswaren: inflatie blijft de prijzen van goederen in de VS opdrijven. De consumentenprijsindex - die meet hoeveel consumenten betalen voor een assortiment producten - is vorige maand met 5,4 procent gestegen ten opzichte van juli 2020, de grootste stijging sinds 2008. Warren Buffett, één van de beroemdste beleggers ter wereld, ziet echter altijd investeringskansen; ook nu.

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway in 2015 werd Buffett gevraagd welke bedrijven het best in staat waren om goed te presteren in een periode van hoge inflatie. Buffetts antwoord: het beste bedrijf om te bezitten is een bedrijf dat geen voortdurende herinvestering vereist omdat het steeds duurder wordt naarmate de waarde van de dollar daalt.

Geen grote kapitaalinvesteringen, maar wel sterke merken

 • “De beste bedrijven tijdens inflatie zijn de bedrijven die je één keer koopt en waar je niet steeds opnieuw kapitaal hoeft in te investeren,” zei Buffett.  
 • Ook zei hij dat “elk bedrijf met zware kapitaalinvesteringen de neiging heeft een slecht bedrijf te zijn bij inflatie – vaak is het een slecht bedrijf in het algemeen.”
 • Nutsbedrijven of spoorwegen “vreten steeds meer geld op” en zijn niet meer zo winstgevend, legde hij uit.
 • Hij geeft de voorkeur aan bedrijven waar mensen een band mee hebben.
  • Een sterk merk is voor Buffett “een prachtig ding om te bezitten tijdens inflatie”.
  • Hij doelt dan bijvoorbeeld op See’s Candies, een Amerikaanse fabrikant en distributeur van snoep, en een merk dat hij al sinds 1972 bezit.

Natuurlijk zijn de meeste gewone beleggers niet in staat om een heel bedrijf te kopen, maar ze kunnen wel aandelen kopen in bedrijven die ze leuk vinden. Het bezit van een deel van “een prachtig bedrijf”, zoals Buffett het verwoordt, is nuttig omdat wat er ook gebeurt met de waarde van de dollar, het product van het bedrijf nog steeds in trek zal zijn.

Vastgoed en goedkope indexfondsen

Buffett zei ook dat het bijzonder handig is om vastgoed te bezitten in tijden van inflatie, omdat de aankoop een “eenmalige uitgave” is voor de belegger, en het extra voordeel heeft dat het kan worden doorverkocht.

 • “Als je iets hebt dat nuttig is voor iemand anders, wordt de prijs ervan na verloop van tijd meestal bepaald door de vervangingswaarde, zodat je echt de inflatoire kick krijgt”, aldus Buffett.

Ook is het voor de meeste beleggers het beste om geen aandelen te kiezen waarvan ze denken dat ze het goed zullen doen, maar in plaats daarvan te beleggen in goedkope indexfondsen, die veel minder riskant zijn.

 • Buffett raadt beleggers al lang aan hun geld in deze fondsen te stoppen, die elk aandeel in een index houden, waardoor ze automatisch gediversifieerd zijn.
 • De S&P 500, bijvoorbeeld, die bevat grote bedrijven zoals Apple, Coca-Cola en Google.
 • Voor mensen die hun pensioenspaargeld willen opbouwen, zijn gediversifieerde indexfondsen “praktisch altijd het zinvolst”, vertelde Buffett eerder aan zakenzender CNBC.
  • “Koop consequent een S&P 500-indexfonds met lage kosten. Blijf het kopen door dik en dun, en vooral door dun.”

Lees ook:

Meer