Dit is waarom Warren Buffett geen Bitcoin koopt

Legendarisch belegger en centimiljardair Warren Buffett moet niets hebben van cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. Volgens Andrew Yan, oprichter van het Chinese investeringsfonds SAIF Partners, is de reden simpel: Buffett begrijpt Bitcoin eigenlijk niet. Toch investeert Buffetts conglomeraat Berkshire Hathaway in een bank die een Bitcoin-beleggingsfonds (ETF) beheert.

Warren Buffett, een van de meest bekende beleggers en topman van het succesvolle conglomeraat Berkshire Hathaway, moet niet weten van cryptomunten. Buffett noemde de cryptomarkt zelfs ‘rat poison squared’, ofwel rattenvergif in het kwadraat.

Waarom genieten cryptomunten de afkeuring van Buffett? Fondsbeheerder Andrew Yan van de Chinese investeringsbeheerder SAIF Partners heeft er een verklaring voor. Volgens Yan kent Buffett niets van cryptovaluta zoals Bitcoin. Maar klopt dat wel?

‘Anti-Bitcoin door pure onkunde’

Yan staat bekend als een Bitcoinstier. De Hongkonger, die met SAIF meer dan vier miljard dollar beheert, houdt al meer dan zes jaar vast aan zijn eigen schatkist van Bitcoin-munten. Yan zegt ook geregeld dat Bitcoin meer waard is dan goud.

Het anti-Bitcoinsentiment van Buffett moet ontstaan zijn uit pure onkunde, meent Yan. De fondsbeheerder zegt dat Bitcoin enkel ‘voor de rijken en de wijzen’ is. Eén van die twee parameters past dus niet bij Buffett, volgens Yan.

Buffett investeerde in – en bezit – Bitcoin

Toch belegde Buffett indirect al in Bitcoin. Berkshire Hathaway investeerde deze maand nog 500 miljoen dollar in de Braziliaanse bank Nubank. Die bank kocht onlangs Easynvest op, een makelaar die klanten toelaat om te investeren in Bitcoin.

Het nieuws werd met gemengde gevoelens ontvangen in de cryptogemeenschap. Sommigen dachten dat Buffett ‘eindelijk’ het licht had gezien, terwijl anderen meenden dat Buffett enkel maar doet alsof hij Bitcoin haat.

In 2020 had Buffett ook lunch met Justin Sun, de CEO van blockchain-bedrijf Tron. Sun gaf Buffett een hardware wallet die enkele Tron-munten (TRX) en Bitcoin bevatte. Eigenlijk bezit Buffett dus theoretisch wat cryptomunten.

Lees ook: Warren Buffett vindt Robinhood een ‘casino’ en SPAC’s ‘dom’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20