Warren Buffett heeft al helft van zijn aandelen van Berkshire Hathaway weggeschonken aan goede doelen

Warren Buffett liet woensdag weten dat hij aandelen van Berkshire Hathaway ten belope van 4,1 miljard dollar gaat wegschenken aan vijf goede doelen. In totaal, inclusief de nieuwe gift, heeft de centimiljardair al de helft van zijn aandelen in het conglomeraat weggeschonken.

Buffett heeft in 2006 de belofte gemaakt om al zijn aandelen van Berkshire Hathaway weg te schenken aan vijf goede doelen. Die zijn: Bill & Melinda Gates Foundation, Susan Thompson Buffett Foundation, Sherwood Foundation, Howard G. Buffett Foundation en NoVo Foundation. Op het moment dat hij die belofte heeft gemaakt, had Buffett nog 474.998 aandelen van Berkshire Hathaway (type a) in zijn portefeuille zitten. Vandaag beschikt hij nog over 238.624 aandelen. Die zijn momenteel 100 miljard dollar waard.

“Vandaag is een mijlpaal voor me”, liet hij via een verklaring weten. “In 2006 beloofde ik om al mijn aandelen van Berkshire Hathaway – meer dan 99 procent van mijn nettowaarde – aan liefdadigheid te schenken. Met de 4,1 miljard dollar van vandaag, ben ik halverwege.”

Buffett stapt op als bestuurder bij BMG

De 90-jarige investeerder kondigde ook zijn ontslag aan als bestuurder bij de Bill & Melinda Gates Foundation (BMG). “Jarenlang ben ik bestuurder geweest van slechts één ontvanger van mijn fondsen, de BMG. Ik neem nu ontslag uit die functie, net zoals ik heb gedaan bij alle andere bedrijfsraden (met een uitzondering van die van Berkshire Hathaway).”

“De CEO van BMG is Mark Suzman en hij krijgt mijn volledige steun. Mijn doelen zijn 100 procent in overeenstemming met die van de stichting, en mijn fysieke deelname is op geen enkele manier nodig om deze doelen te bereiken”, voegde hij eraan toe. Vorig jaar schonk Buffett meer dan 2 miljard dollar aan aandelen van Berkshire Hathaway aan de stichting.

In zijn mededeling uitte Buffett zich ook optimistisch over de toekomst. “Ik ben ervan overtuigd dat de beste dagen voor Amerika in het verschiet liggen”, klonk het. “Filantropie zal menselijk talent blijven koppelen aan financiële middelen. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven en de overheid. Elke kracht heeft zijn specifieke sterke en zwakke punten. Gecombineerd zullen zij van de wereld een betere plaats maken voor toekomstige generaties.”

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20