Wanneer betaalt een bank de spaaropbrengsten uit?

Verschillende banken hebben de afgelopen maanden de spaarrente opgetrokken. Als spaarder krijg je dus een hogere vergoeding voor je spaarinspanningen. Maar wanneer betaalt de financiële instelling die uit?

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft nog geen plannen om de renteverhogingen te staken. Dat zei Christine Lagarde, voorzitter van de monetaire instelling, donderdag bij een toelichting van het rentebesluit. Dat is goed nieuws voor de spaarders, want zij zien meer en meer banken daardoor de rente verhogen. Belfius pakt begin volgend jaar als eerste grootbank uit met een renteverhoging.

De context: Het totaalrendement bestaat doorgaans uit twee componenten: de getrouwheidspremie en de basisrente.

  • De getrouwheidspremie krijg je pas als je je kapitaal twaalf onafgebroken maanden laat staan. Je verliest die premie als je het geld vroeger opvraagt. 
  • De basisrente wordt berekend op basis van hoelang je kapitaal gedurende een jaar op je spaarboekje staat.
  • In sommige gevallen krijg je uitsluitend een basisrente. Dat is zo bij de niet-gereglementeerde spaarboekjes. Als
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.