Wall Street neemt nog een voorschot op coronavaccin

De Amerikaanse aandelenbeurzen starten de week met forse winsten, na hoopvol nieuws over behandelingen en vaccins voor het coronavirus.

De Dow Jones Industrial Average gaat 378 punten hoger, een winst van 1,35 procent. Ook de S&P 500 gaat een vol procent hoger en zet een nieuw record neer, net als de Nasdaq die nog eens 0,6 procent aandikt. 

Zoals gewoonlijk gaan de Big Tech aandelen hoger, met Apple (+ 1 procent) en Facebook (+ 1,1 procent) als winnaars van de beursdag.

Vooral aandelen die profiteren van de heropening van d economie gaan flink hoger. Luchtvaartmaatschappijen United Airlines en American Airlines gaan 9 procent hoger, Delta 8,5 procent. Ook de uitbaters van cruiseschepen herleven: Carnival wint 9,3 procent. Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean gaan er respectievelijk 7.3 en 4 procent op vooruit.

Het aantal nieuwe bevestigde gevallen van coronavirus in de VS blijft dalen. Zondag werden er 37.000 nieuwe gevallen geregistreerd, vergeleken met 64.000 eerder deze maand.

Versnelde goedkeuringsprocedure voor coronavaccin

Zondagavond kondigde president Trump ‘een historische therapeutische doorbraak’ aan in de strijd tegen het ‘Chinese virus’. Het gaat om het toedienen van bloedplasma van mensen die van Covid-19 genezen zijn aan recent geïnfecteerden. Een FDA-verantwoordelijke verduidelijkte ‘dat er sprake is van een versnelde goedkeuringsprocedure omdat voorlopige tests veelbelovende uitslagen laten zien’.

Verder doen geruchten de ronde als zou de regering Trump een versnelde toelatingsprocedure nastreven voor vaccins die in het Britse Oxford gemaakt worden. De lange testfases, drie in totaal, die het medicijn normaal moet doorlopen, zouden worden ingekort. 

Olie gaat 1,75 procent hoger. Een vat Brent-olie kost maandagavond 45,48 dollar. Goud levert ruim 0,65 procent in. Voor een troy ounce goud (31 gram) moet nog maar 1.926 dollar worden betaald. De euro noteert onveranderd en kost nu 1,179 dollar. De bitcoin tenslotte gaat 0,75 procent hoger. Voor de cryptomunt moet 11.738 dollar worden betaald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20