Amerikanen mogen corona behandelen met bloedplasma

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft zijn toestemming gegeven om een experimentele therapie voor Covid-19 op grotere schaal te gebruiken.

Het idee achter de behandeling is vrij eenvoudig. In plaats van een vaccin te voorzien, wordt er bloedplasma van ex-coronapatiënten toegediend. Dat plasma zit vol met antistoffen die meteen aan de slag gaan en het virus uit het lichaam van de patiënt jagen.

Lagere sterftegraad

Dat is de theorie, in de praktijk zien onderzoekers dat patiënten op intensieve zorgen, die het toegediend krijgen, 35 procent kans hebben om een maand later nog te leven. Het gaat daarbij wel om patiënten die niet aan de beademing liggen en jonger zijn dan 85.

Normaal zou de behandeling nog iets langer getest moeten worden, maar onder druk van de Amerikaanse president Trump zal die toch gebruikt worden bij de Amerikaanse bevolking.

Belangrijk voor Trump

Dat komt Trump goed uit. Vandaag begint namelijk de Republikeinse conventie, waarbij hij officieel zal aangeduid worden als presidentskandidaat om zichzelf op te volgen. Een overwinning als deze, of toch een duidelijke poging om corona in te dijken, kan zijn populariteit alleen maar ten goede komen.

Niet alleen voor deze therapie wordt de normale tijdslijn wat opgeschort. Ook de vaccins die in het Britse Oxford gemaakt worden, zullen sneller op de Amerikaanse markt komen dan voorzien. De lange testfases, drie in totaal, die het medicijn normaal moet doorlopen, worden ingekort. De goedkeuring zal wellicht niet lang meer op zich laten wachten.

Voor Trump is een snel vaccin tegen het coronavirus een erg belangrijke component voor zijn eventuele herverkiezing. Er was wereldwijd erg veel kritiek op de Amerikaanse president omdat hij te laat was met het uitrollen van een lockdown. In de Verenigde Staten zijn dan ook erg veel doden gevallen, het land was lang koploper in aantal doden.

Een vaccin, als eerste land ter wereld, tenzij u Rusland meeneemt, moet zijn aanpak rechtvaardigen. Al moet dat er dan wel zijn voor 3 november, de dag dat hij het opneemt tegen zijn Democratische rivaal Joe Biden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20