Rusland start in oktober met massale vaccinaties tegen Covid-19

Rusland start in oktober met massale vaccinaties tegen Covid-19. Medisch personeel en onderwijzers zullen daarbij als eerste tegen de ziekte worden ingeënt.  Dat heeft minister van Volksgezondheid Mikhail Murashko gezegd tegenover het Russische staatspersagentschap Tass.

Een vaccin dat door het Gamaleya Onderzoeksinstituut voor Epidemiologie en Microbiologie in Moskou is ontwikkeld en door het Russische staatsfonds RDIF is gefinancierd, heeft zijn klinische proeven afgerond. De ontwikkelaars zullen het vaccin nu ter goedkeuring voorleggen aan de regelgevende autoriteiten.  

Het door Gamaleya ontwikkeld vaccin zou nog deze maand een voorwaardelijke goedkeuring moeten krijgen. Dat betekent dat nog steeds tests zullen worden uitgevoerd op zo’n 1.600 mensen. Het vaccin zou in september in productie gaan, voor massale toedoening vanaf oktober. Nog volgens Murashko zal het gratis worden toegediend aan alle burgers.

Het vaccin wordt door Gamaleya omschreven als ‘veilig’ en is potentieel het eerste dat aan het grote publiek zou worden toegediend.

Een ‘Spoetnik’-moment

Kirill Dmitriev, de baas van het Russische staatsinvesteringsfonds RDIF, had het in dat verband vorige week nog over een ‘Spoetnik-moment’. Hij refereerde daarmee naar de succesvolle lancering in 1957 van een eerste satelliet door de toenmalige Sovjet-Unie. ‘Amerika stond versteld toen het de Spoetnik in de ruimte hoorde biepen. Wel hetzelfde geldt voor het vaccin. Rusland is eerst.’

Maar de snelheid waarmee het is ontwikkeld en een gebrek aan informatie over het vaccin doen in vele landen vraagtekens rijzen.

Gamaleya begint maandag Fase 3-tests in Rusland, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Normaal kan een vaccin pas goedkeuring krijgen wanneer alle fasen goed en met succes zijn afgerond. Vanaf dan kan het worden gebruikt in de huisartspraktijken of vaccinatiebureaus.

Murashko voegde er nog aan toe dat nog een ander vaccin in ontwikkeling is bij het staatsonderzoekscentrum voor Virologie en Biotechnologie Vector.  Nog eens twee andere potentiële vaccins zouden in de komende zes tot acht weken toelating krijgen om klinische tests op te starten. 

Rusland telt tot nog toe 850.000 bevestigde gevallen van coronavirus en meer dan 14.000 doden

Meer