‘Russische elite kreeg begin april al vaccin tegen Covid-19 toegediend’

Een honderdtal Russische machthebbers en ondernemers hebben begin april al een experimenteel vaccin tegen het coronavirus toegediend gekregen. Dat meldt het nieuwsagentschap Bloomberg op basis van verscheidene, niet genoemde bronnen. 

Naast toplui van onder andere ’s lands belangrijkste ondernemingen, zouden ook regeringsleden en een aantal Russische miljardairs begin april een vaccin toegediend hebben gekregen door het Gamaleya Onderzoeksinstituut voor Epidemiologie en Microbiologie.

De financiering van het project wordt verzorgd door het Russische staatsinvesteringsfonds RDIF en het Ministerie van Defensie. De effectiviteit van het vaccin – dat is gebaseerd op bewezen vaccins voor andere ziekten – moet nog wel blijken.

Fase-3 tests starten op 3 augustus, verdeling al in september.

Het vaccin zou vorige week de fase 1-tests hebben afgerond bij een veertigtal personen. Daarbij werd het vooral op militair personeel uitgeprobeerd. Fase 3 van het Russische vaccin zou al op 3 augustus starten. In de tests zijn duizenden mensen in Rusland, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten betrokken.

Dmitry Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, zegt niet te weten wie het vaccin toegediend heeft gekregen. Volgens hem maakt president Poetin zeker geen deel uit van die groep. Peskov zelf werd in mei door het virus getroffen en herstelt van een ziekenhuisverblijf. Bloomberg zegt over tientallen namen te beschikken van mensen die het vaccin kregen, al wil geen daarvan zijn naam gepubliceerd zien.

Volgens Kirill Dmitriev, de baas van RDIT, heeft Gamalaya wel degelijk een voorsprong op vele laboratoria in het Westen. Dmitriev en zijn echtgenote Natalia Popova zouden naar eigen zeggen zelf het vaccin toegediend hebben gekregen. Ze zouden daarbij dubbel zoveel antilichamen hebben ontwikkeld als anderen. Dmitriev maakt zich sterk het vaccin al in september in Rusland te kunnen verdelen.

‘Russische hackers vielen Britse, Amerikaanse en Canadese organisaties aan’

Vorige week nog zeiden Britse, Amerikaanse en Canadese diensten in een gezamenlijke verklaring dat Russische hackers Britse, Amerikaanse en Canadese organisaties hadden aangevallen die bezig zijn een vaccin te ontwikkelen tegen Covid-19. De hackers proberen op die manier belangrijke wetenschappelijke informatie te stelen over de vaccins en zouden zo een voorsprong kunnen uitbouwen. Rusland ontkent de aantijgingen.

Verschillende waarnemers hebben vragen bij de informatie die Bloomberg publiceert. Waarom zouden premier Mikhaïl Misjoestin en Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov Covid-19 hebben opgelopen, mochten zij begin april al een vaccin toegediend hebben gekregen?

Rusland is met bijna 800.000 bevestigde gevallen het op de VS, Brazilië en India het meest door het coronavirus getroffen land. Tot nog toe vielen meer dan 12.500 doden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20