Waarom Musks overnamebod op Twitter aanvoelt als een déjà vu

Elon Musk, de baas van Tesla en SpaceX, is bereid 43 miljard dollar op tafel te leggen om Twitter over te nemen. Momenteel bezit hij 9,1 procent van de aandelen. De strategie die de centimiljardair gebruikt, komt bekend voor. Zijn avontuur bij Tesla is immers ook begonnen door een pakket aandelen te kopen.

Musk maakt nu al een tijdje duidelijk dat hij niet te spreken is over de manier waarop Twitter geleid wordt. De afgelopen weken heeft hij dan ook meermaals uitgehaald naar het socialemediaplatform. Volgens de Tesla-baas heeft Twitter niet altijd evenveel respect voor de vrijheid van meningsuiting. Hij wil daarom het bedrijf van binnenuit hervormen. “Ik geloof in het potentieel van Twitter om het platform te zijn voor vrije meningsuiting over de hele wereld, en ik geloof dat vrije meningsuiting een maatschappelijke noodzaak is voor een functionerende democratie”, liet hij donderdag weten na de bekendmaking van het overnamebod.

De Tesla-baas is altijd al een grote voorstander van de vrijheid van meningsuiting geweest. Zo heeft hij al meermaals op ramkoers gelegen met de beurswaakhond SEC. Musk is namelijk verplicht om tweets over Tesla te laten controleren door juristen. De toezichthouder heeft hem die verplichting opgelegd omdat hij in 2018 via Twitter valselijk beweerde dat hij Tesla van de beurs zou halen.

Déjà vu

Musk had eerder deze maand al een belang van 9,1 procent in het bedrijf gekocht. Hij ging daarbij ook een zitje in de raad van bestuur krijgen, maar dat plan werd uiteindelijk afgeblazen. Kort daarna volgde het overnamebod van 43 miljard dollar.

De manier waarop Musk te werk gaat, zal sommige mensen ongetwijfeld een déjà vu geven. Het zou niet de eerste keer zijn dat de centimiljardair een belang in een bedrijf koopt, om vervolgens het gezicht van de onderneming te worden. Hij hij heeft dat destijds ook met Tesla gedaan.

Het zal sommige mensen misschien verbazen, maar Musk is niet één van de oorspronkelijke oprichters van de wagenproducent. Het bedrijf werd in 2003 opgericht door de ingenieurs Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Musk stapte pas in 2004 in het bedrijf. Hij investeerde toen 30 miljoen dollar in Tesla en werd voorzitter van de raad van bestuur.

Musk pas in 2008 CEO

In 2007 nam Eberhard ontslag als CEO van Tesla, maar hij bleef lid van de adviesraad van de onderneming. Hij werd toen opgevolgd door Ze’ev Drori. Die ondernemer bleef vervolgens tot 2008 aan het roer staan. In dat jaar stapten Eberhard en Tarpenning volledig uit het bedrijf. Kort daarna, in oktober 2008, nam Musk het roer over als CEO van het bedrijf en ontsloeg hij 25 procent van het bedrijfspersoneel.

Deze overgang verliep niet zonder controverse. Eberhard en Tarpenning beweerden dat ze binnen hun eigen bedrijf buitenspel werden gezet. In 2009 klaagde Eberhard Tesla en Musk aan voor onder andere smaad en laster. Hij beweerde dat hij uit het bedrijf was gezet en dat zijn leiderschap ten onrechte de schuld kreeg van de vertragingen en financiële problemen rond de Roadster. Eberhard trok zijn aanklacht datzelfde jaar in.

Wou Twitter dit voorkomen?

Analisten merkten eerder al op dat Twitter Musk een zetel in de raad van bestuur wou geven om te vermijden dat hij een poging zou doen om het volledige bedrijf over te nemen. Volgens de regeling die de centimiljardair met Twitter had getroffen, mocht hij niet meer dan 14,9 procent van de aandelen van het platform bezitten. Therese Poletti, journaliste bij Marketwatch, sprak in een opiniestuk op die site van een slimme zet van Twitter. “Op die manier vermijdt de onderneming dat Musk hetzelfde doet als wat hij bij Tesla heeft gedaan”, klinkt het.

Dit verklaart mogelijks waarom Musk uiteindelijk een zitje in de raad van bestuur naast zich neerlegde. Op die manier kon hij de weg vrijmaken voor een volledige overname.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.