Waarom Moskou de meest performante beurs ter wereld heeft

Niet de Dow Jones, maar de Moskou Exchange is de meest performante beurs ter wereld. Wanneer de stijging van de aandelen en de uitgekeerde dividenden worden samengesteld is sprake van een stijging van niet minder dan 44 procent sinds begin januari, waarvan 9 procent enkel in de maand oktober.

De Moscow Exchange overklast de MSCI Index van opkomende economieën, die dit jaar ‘slechts’ 12 procent hoger ging. Volgens analisten van de Russische Sberbank zal de stijging zich ook in 2020 gewoon verderzetten. Zij verwachten voor volgend jaar een stijging van de aandelen van nog eens 15 procent, gecombineerd met een stijging van 6 procent in de uitgekeerde dividenden.

De goede prestatie van de beurs van Moskou heeft ook de gewone Rus verleid om aandelen te kopen. Die bleef tot nog toe liefst weg van de aandelenmarkten. Zo bezit amper 2,2 procent van de Russen aandelen, terwijl dat aantal in de VS tegen de 50 procent aanleunt. Maar het voorbije jaar is het aantal particulieren in Rusland dat aandelen heeft aangekocht met 93 procent gestegen, blijkt uit cijfers van de Tinkoff Bank. Dat moet ook blijken uit het aantal recent geopende online investeringsrekeningen die zich vooral op jongere mensen richten. Bij Tinkoff Bank is sprake van een stijging van liefst 242 procent.

Analisten geven 4 redenen voor de goede prestaties van de beurs van Moskou

  • De afname van de geopolitieke spanningen. De huidige beursstijging begon niet dit jaar, maar in 2015, ruim een jaar na de annexatie van de Krim door Moskou.
  • De uitkering van genereuze dividenden. Energiemaatschappijen als Gazprom keren dit jaar onder druk van het Kremlin de helft van hun nettowinst in dividenden uit. Ruim 50 procent meer dan een jaar geleden.
  • De vooruitgang die wordt gemaakt in zowel het handelsconflict tussen de VS en China als de brexit. Als gevolg daarvan lijken ook de oliemarkten zich te hebben gestabiliseerd.
  • Dalende rentevoeten. Ook de Russische centrale bank liet de belangrijkste rentevoet dit jaar al met 1,25 procentpunt dalen tot 6,5 procent. De verwachting is dat deze globale trend zich ook in Rusland zal verderzetten, wat aandelen steeds attractiever maakt.
Meer