Waarom krijgen sommige mensen nooit Covid-19? Wetenschappers onderzoeken 3 verklaringen

Het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 is de voorbije twee jaar bij ruim een half miljard mensen vastgesteld, al ligt het werkelijke cijfer daarvan heel wat hoger. Daarnaast kostte Covid-19 volgens de officiële cijfers al aan meer dan 6 miljoen mensen het leven. Toch lijkt een deel van de wereldbevolking niet vatbaar voor het virus dat voor de ergste pandemie van de 21ste eeuw zorgde. Wetenschappers zijn er nog steeds niet uit hoe dat precies komt. Dit zijn de drie meest plausibele pistes die momenteel onderzocht worden.

Hoewel de cijfers hierboven een ander beeld schetsen, tonen bloedanalyses op zoek naar antilichamen tegen SARS-SoV-2 aan dat ruim meer dan de helft van de wereldbevolking minstens één keer besmet is het geraakt met het coronavirus. In de Verenigde Staten bleek het te gaan om 58 procent van de volwassenen en 75 procent van de kinderen.

Wetenschappers zijn het er ondertussen over eens dat het feit dat een bepaald deel van de bevolking nog nooit besmet is geraakt niet volledig op toeval berust. Ieder kent wel ergens een verhaal van een event waarbij bijna iedereen besmet raakt, op één uitzondering na. Ook zijn er genoeg voorbeelden van mensen die een heel nauw contact hebben gehad met iemand die achteraf positief testte, terwijl ze zelf gespaard bleven. Wat daarvan precies de reden is, is daarentegen nog niet helemaal duidelijk. Momenteel onderscheiden experts drie mogelijke oorzaken.

Ander gedrag

De meest voor de hand liggende verklaring lijkt de meest eenvoudige: wie nog nooit besmet is geweest, heeft zich gewoon extra voorzichtig gedragen. Dat niet iedereen de coronaregels even strikt opvolgde, is geen geheim. Sommige mensen hebben zich echter de voorbije twee jaar zo goed als volledig uit het openbare leven weggetrokken. Volgens Nicholas Pullen, een biologieprofessor aan de Universiteit van Noord-Colorado, kan deze uitleg niet alle gevallen verklaren en moet er dus nog een reden zijn. Dat zei hij in Quartz.

Beter getraind immuunsysteem

De tweede mogelijke oorlog wordt gezocht bij het immuunsysteem. Hoewel immunologen al heel veel weten over ons immuunsysteem, blijven er ook nog heel wat zak over die we niet kunnen verklaren. Zo blijkt uit de meeste klinische testen dat de coronavaccins vooral voorkomen dat mensen ernstig ziek worden van Covid-19. Bij sommigen zouden die echter een veel sterkere reactie van hun immuunsysteem uitlokken, waardoor ze zelfs helemaal niet besmet raken eens gevaccineerd.

Maar ook zonder vaccins blijken bepaalde mensen beschermd te zijn tegen het nieuwe coronavirus. Zo zouden sommigen zo’n actief immuunsysteem hebben dat een vroegere besmetting met een van de ‘oudere’ coronavirussen – die een verkoudheid veroorzaken – zo’n sterke immuunreactie uitlokken dat die voldoende is om ook veilig te zijn voor SARS-CoV-2. Nog andere studies hebben aangetoond dat een immuunsysteem dat voldoende bescherming biedt tegen Covid-19 ook simpelweg aangeboren kan zijn.

Genetische verschillen

De derde verklaring wordt gezocht in onze genen. In het verleden is er al meermaals een verband aangeduid tussen genetische variaties bij mensen en hun vatbaarheid voor overdraagbare ziekten zoals hiv, tuberculose en griep. Concrete bewijzen dat dit ook het geval is voor Covid-19 zijn er nog niet omdat de studies daarrond nog aan de gang zijn. Wetenschappers gaan er wel van uit dat die hun vermoeden zullen bevestigen, al zal het waarschijnlijk maar gaan om een heel zeldzame genetische variatie.

Meer