Waarom bouwt techmiljardair Peter Thiel een luxueuze doemsdagbunker in Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland is de ideale plek voor gefortuneerde mensen om een maatschappelijke ineenstorting (of andere potentiële catastrofe naar keuze) uit te zitten. Het eiland is de laatste jaren erg gegeerd bij ondernemers uit Silicon Valley. Zo kreeg miljardair Larry Page, mede-oprichter van Google, onlangs een Nieuw-Zeelandse residentie in een categorie voor vermogende investeerders. Peter Thiel, medeoprichter van PayPal en één van de eerste investeerders in Facebook, zit er al veel langer. Hij laat er nu zelfs een in heuvels ingegraven landhuis bouwen.

Waarom is dit belangrijk?

Nieuw-Zeeland, waar ongeveer 5 miljoen mensen wonen, wordt vaak in één adem genoemd met "preppers" - lieden die zich voorbereiden op catastrofale gebeurtenissen die een bedreiging vormen voor de mensheid. Er bestaat zelfs een website voor mensen die hun gezin klaarstomen voor de Dag des Oordeels, die Nieuw-Zeeland als decor heeft voor deze generale repetitie. Waarom, echter, speelt het eiland ook een prominente rol in de apocalyptische koortsdromen van "serieuze" captains of industry?

Lang voor Larry Page had Peter Thiel zijn tweede (of derde? vierde?) thuis op de eilandstaat. De techmiljardair, die datagigant Palantir mee oprichtte, bezat al een woonst op het eiland in het zuidwesten van de Stille Oceaan toen hij er in 2015 nog een landgoed ter waarde van 13,5 miljoen dollar kocht.

Lake Wanaka

Nu heeft hij, volgens CNBC, plannen ingediend om een landhuis te bouwen dat in de heuvels aan de oevers van Lake Wanaka is ingegraven.

Architectuurtekeningen van het landhuis op de heuvel, ontworpen door de architect van het Olympisch Stadion in Tokio; Kengo Kuma and Associates, tonen wat bijna lijkt op een stijlvolle doomsday shelter, met genoeg bewoonbare oppervlakte voor 24 mensen.

Kengo Kuma meldde in een persbericht dat het herenhuis was “ontworpen als organische architectuur die samensmelt met het landschap.”

“Het zorgvuldige ontwerp en de plaatsing van de gebouwen in het landschap is doordacht en erkent de landschappelijke setting. Het sympathieke ontwerp heeft een groen dak, dat gebruik zal maken van hetzelfde natuurlijke rustieke plantenpalet van de heuvels waarin de woonomgeving zich bevindt,” zei Jo Fyfe, senior planner bij John Edmonds and Associates, die de milieu-impact van de toekomstige structuur beoordeelde.

Bron: ZeroHedge

Thiels obsessie

Thiels interesse in Nieuw-Zeeland wordt zeker gevoed door zijn Tolkien-obsessie, weet The Guardian: hij heeft ten minste vijf van zijn bedrijven vernoemd naar “The Lord of the Rings”, en als tiener fantaseerde hij over schaken tegen een robot met wie hij de boeken kon bespreken.

Dat hij zich op het eiland wil verschansen, heeft ook te maken met de overvloed aan schoon water ginds en het gemak van nachtvluchten vanuit Californië. Maar de liefde zou vooral aangevuurd zijn door “The Sovereign Individual”, een apocalyptisch pamflet van James Dale Davidson en William Rees-Mogg (wijlen de vader van een conservatief parlementslid uit het VK).

“The Sovereign Individual” schetst een somber beeld van een post-democratische toekomst. Er zijn veel analogieën met de middeleeuwse ineenstorting van feodale machtsstructuren (soms wat bij het haar getrokken, volgens The Guardian). Maar de tekst slaagt er ook in om, een decennium voor de uitvinding van de Bitcoin, een aantal indrukwekkende profetieën te doen over de komst van de online economie en cryptomunten.

Maar: een kernthema van het werk is de genese van een “cognitieve elite”. Techbonzen (inderdaad…), die een dunbevolkte eilandstaat kiezen waaruit ze een nieuwe wereldorde runnen. Welk eiland? Je raadde het: Nieuw-Zeeland.

Lees ook: Peter Thiel: “In de handen van de Chinezen wordt Bitcoin een financieel wapen om de dollar verzwakken”

(NS)

Meer