Waalse biotech’er Iteos mist Amerikaanse beursstart niet

Iteos Therapeutics, een Waalse kankerspecialist, noteert sinds vrijdag op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq. Het aandeel opende op 25,55 dollar (22 euro), meer dan een derde hoger dan de prijs van 19 dollar waarmee het naar de beurs trok.

Na een halve dag handel staat het aandeel opnieuw rond zijn introductieprijs van 19 dollar. Dat geeft het bedrijf een waardering van meer dan 600 miljoen dollar (515,5 miljoen euro).

Iteos is gespecialiseerd in immunotherapie en wil met het geld van de beursgang zijn onderzoek naar dat thema versnellen.  Immunotherapie is een manier om gezonde cellen ‘aan te leren’ hoe ze kankercellen in het lichaam moeten doden. Een techniek die trouwens ook bij enkele coronamedicijnen en -vaccins wordt gebruikt.

Verlies

Iteos werkt aan twee medicijnen, maar maakt momenteel nog verlies. Dat is niet abnormaal voor een biotechbedrijf. Vaak duurt het jaren voor de bedrijven een product op de markt kunnen brengen en het onderzoek en de ontwikkeling van medicijnen is niet goedkoop. Daarom proberen die bedrijven vaak geld op te halen via kapitaalrondes of op de beurs. Andere voorbeelden daarvan zijn het Gentse Argenx en het Mechelse Galapagos.

De reden waarom zoveel biotechbedrijven naar de Nasdaq trekken, is dat het daar makkelijker is om geld op te halen. Amerikaanse investeerders hebben veel diepere zakken dan die in België.

Grootste kapitaalronde

Eerder dit jaar haalde Iteos nog 125 miljoen dollar op bij vooral Amerikaanse investeerders. Het was de grootste kapitaalronde van een niet-beursgenoteerde start-up in ons land.

Het bedrijf wilde met zijn beursintroductie 100 miljoen dollar ophalen, maar haalde het dubbele op aan de initiële prijs van 19 dollar per aandeel.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20