Waals biotechbedrijf trekt naar Amerikaanse beurs

De Waalse kankerspecialist Iteos Therapeutics diende documenten in voor een beursgang op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq. Twee maanden geleden haalde het bedrijf nog 125 miljoen dollar op.

Het bedrijf uit Henegouwen wil 100 miljoen dollar ophalen met zijn beursgang, schrijft beursuitbater Nasdaq op zijn website. Met dat geld wil het zijn onderzoek naar immunotherapie versnellen. Immunotherapie is een manier om gezonde cellen ‘aan te leren’ hoe ze kankercellen in het lichaam moeten doden.

Iteos werkt aan twee medicijnen, maar maakt momenteel nog verlies. Dat is niet abnormaal voor een biotechbedrijf. Vaak duurt het jaren voor de bedrijven een product op de markt kunnen brengen en het onderzoek en de ontwikkeling van medicijnen is niet goedkoop. Daarom proberen die bedrijven vaak geld op te halen via kapitaalrondes of op de beurs. Andere voorbeelden daarvan zijn het Gentse Argenx en het Mechelse Galapagos.

Geld zit in de VS

Net als Iteos noteren die twee bedrijven ook op de Nasdaq, maar dan wel als bijkomende notering naast hun plaats op de Brusselse beurs. Bij Iteos zal de enige notering voorlopig in de VS zijn.

De reden waarom zoveel biotechbedrijven naar de Nasdaq trekken, is dat het daar makkelijker is om geld op te halen. Amerikaanse investeerders hebben veel diepere zakken dan die in België. De jongste kapitaalronde van Iteos verliep ook vooral in de VS. Het is de grootste kapitaalronde van een niet-beursgenoteerde start-up in ons land.

Lees ook: Koersexplosie? Geld bijtanken: biotech haalt in een mum van tijd extra kapitaal op

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20