De Verenigde Staten (VS) willen de handel met de democratische eilandstaat Taiwan opdrijven. In de komende dagen zal daar een nieuw plan over worden onthuld.
Het nieuws komt een week nadat de Amerikaanse politica Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de eilandnatie bezocht. Als reactie daarop organiseerde China, dat Taiwan als een afvallige provincie beschouwt, de grootste militaire oefeningen in de geschiedenis rond het eiland.
Volgens Kurt Campbell, Aziëcoördinator van de regering Biden, gebruikte Peking de oefeningen als smoes om “een verhevigde drukcampagne tegen Taiwan op te zetten om te proberen de status quo te veranderen, waardoor de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan en in de bredere regio in gevaar worden gebracht”. De Aziëtopman noemde de acties van China “provocatief, destabiliserend en ongehoord”.
De VS zouden als reactie hun eigen invloed in de regio willen tonen, zonder China te hard te provoceren. Hoewel ze een onofficiële bondgenoot van Taiwan zijn, hebben de VS geen formele diplomatieke relaties met de eilandnatie.
Nog niet veel bekend
Hoewel Campbell zei dat de regering Biden de economische banden met Taiwan zal versterken, is nog niet veel bekend over de exacte strategie die het land daarbij zal hanteren. Wel zei de Aziëtopman dat het om een “ambitieus stappenplan” gaat om de handelsrelaties te verbeteren. Het plan wordt in de komende dagen aangekondigd.
Verder willen de VS ook op militair vlak tonen dat ze niet geïntimideerd zijn. Campbell zei immers dat de VS hun recht om het internationale lucht- en zeeruim tussen Taiwan en China te gebruiken, opnieuw zullen bevestigen. “Dat houdt onder meer in dat in de komende weken standaard lucht- en zeetransits door de Straat van Taiwan zullen worden uitgevoerd,” zei hij tegen verslaggevers.
Pelosi’s bezoek
De onderlinge relatie tussen China en de VS staat op een laag pitje sinds Pelosi Taiwan bezocht. Als gevolg daarvan verbrak China de communicatiekanalen tussen de twee landen op vlak van militaire en klimaatzaken. Ook kregen Pelosi en haar familie sancties opgelegd omwille van haar uitje, dat volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken “de vrede en stabiliteit” in de Straat van Taiwan “ernstig schaadt”.
Ook Taiwan zelf ondervindt behoorlijk wat nadelen. Het land, dat tussen januari en juni van dit jaar zo’n 122,5 miljard dollar aan goederen exporteerde naar het vasteland, kreeg na het bezoek een reeks handelssancties opgelegd door China.