Nancy Pelosi landt in Taiwan: “Belangrijk bezoek, nu de wereld moet kiezen tussen democratie en autocratie”

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is in Taiwan aangekomen voor een reis die volgens haar bedoeld is om de Amerikaanse solidariteit met het land in de verf te zetten.

Het bezoek van Pelosi aan Taiwan is zeker niet onbesproken. China is niet te spreken over het feit dat de Amerikaanse politica reist naar een regio die het als een afvallige provincie beschouwt. Chinees president Xi Jinping waarschuwde in aanloop naar het bezoek zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden dat de Verenigde Staten (VS) “met vuur spelen”.

Pelosi in Taiwan

Maar Pelosi trok zich duidelijk niet te veel van de Chinese waarschuwingen aan en heeft haar geplande reis richting Taiwan voortgezet. Eerder vandaag is de politica op het eiland aangekomen. Pelosi en haar delegatie stapten uit een U.S. Air Force-transportvliegtuig op Songshan Airport in het centrum van Taipei en werden begroet door de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken, Joseph Wu en Sandra Oudkirk, directeur van het American Institute in Taiwan.

“Het bezoek van onze delegatie aan Taiwan is een eerbetoon aan Amerika’s niet-aflatende inzet om de levendige democratie van Taiwan te steunen”, zei Pelosi in een persverklaring kort na de landing. “De solidariteit van Amerika met de 23 miljoen inwoners van Taiwan is vandaag belangrijker dan ooit, nu de wereld voor de keuze staat tussen autocratie en democratie.”

Reactie China

China had meteen een reactie klaar nadat Pelosi voet aan wal zette in Taiwan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het bezoek de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan ernstig schaadt. “Het is een inbreuk tegen China’s soevereiniteit en territoriale integriteit”, klonkt het.

Het persagentschap Reuters meldt dat Chinese gevechtsvliegtuigen over de scheidingslijn van de Straat van Taiwan vlogen kort voor de aankomst van Pelosi. De Chinese staatsmedia zeiden ook dat het Volksbevrijdingsleger – het leger van de Volksrepubliek China – van donderdag tot en met zondag oefeningen zou houden in de buurt van Taiwan.

Het bezoek had deze middag ook al een negatieve impact op de Aziatische beurzen. De belangrijkste indexen, waaronder de Shenzhen Stock Exchange en de Shanghai Stock Exchange hebben de handelsdag in het rood afgesloten.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20