Politieke spanningen bezoek Pelosi aan Taiwan duwen Aziatische beurzen in het rood

De Aziatische markten hebben de tweede handelsdag deze week in het rood afgesloten. De politieke spanningen die gepaard gaan met het geplande bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, aan Taiwan zorgen voor heel wat onzekerheid bij de beleggers.

Er is de afgelopen dagen heel wat gezegd en geschreven over het geplande bezoek van Pelosi aan Taiwan. Volgens lokale bronnen zal de Amerikaanse politica deze avond nog landen in de democratische eilandnatie.

China reageert furieus

China is hoe dan ook niet te spreken over het bezoek van Pelosi. Het Aziatische land beschouwt het bezoek als “inmenging in binnenlandse aangelegenheden”. Chinees president Xi Jinping waarschuwde zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden dat de Verenigde Staten (VS) “met vuur spelen”. We mogen immers niet vergeten dat China Taiwan als een afvallige provincie beschouwt.

Er zijn overigens tekenen van militaire activiteit aan zowel de Chinese als de Amerikaanse zijde van de Taiwanese zeestraat. De Verenigde Staten hebben intussen bevestigd dat ze in aanloop van het bezoek van Pelosi vier oorlogsschepen, waaronder een vliegdekschip, hebben gestuurd naar de zee ten oosten van Taiwan. “Die beweging past in een reeks routinematige implementaties”, klinkt het.

Impact financiële markten

Die politieke spanningen zijn ook voelbaar op de financiële markten. De Shanghai Stock Exchange sloot de handelsdag 2,25 procent in het rood af en de Shenzhen Stock Exchange dook 2,35 procent lager. Op het dieptepunt vandaag stonden de twee indexen op een verlies van ruim 3 procent. Ook de beurs in Hongkong deelde in de klappen. De Hang Seng Index verloor 2,35 procent.

“Pelosi’s bezoek zal de spanningen tussen de VS en China aanzienlijk doen toenemen, maar zal waarschijnlijk niet leiden tot een Chinese reactie die een conflict in de hand werkt”, merken de analisten van het adviesbureau Eurasia Group op in een nota waarover de Amerikaanse nieuwssite CNBC bericht.

Tot slot is er ook nog onzekerheid over de Chinese bedrijven die op de Amerikaanse beurs noteren. Zo heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC onlangs nog een aantal nieuwe namen, waaronder het e-commercebedrijf Alibaba, toegevoegd aan de intussen befaamde delistinglijst. Chinese bedrijven op die lijst dreigen hun Amerikaanse beursnotering te verliezen als ze niet tegemoetkomen aan de auditvereisten van de SEC. Sommige bedrijven overwegen daardoor om elders in het buitenland, zoals Zwitserland, kapitaal op te halen via de aandelenmarkten. China wil namelijk niet dat de Chinese bedrijven gevoelige info delen met de VS.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20