Strenge Amerikaanse regels voor buitenlandse beursbedrijven doen Chinese ondernemingen naar andere landen trekken: Zwitserland valt in de smaak

Heel wat Chinese bedrijven dreigen hun Amerikaanse beursnotering te verliezen als ze niet tegemoet komen aan de auditvereisten van de beurswaakhond SEC. Daarom zoeken sommige Chinese bedrijven andere horizonten op. Zij vinden hun gading in Zwitserland.

Om de haverklap voegt de SEC Chinese bedrijven toe aan de zogenaamde delistinglijst. Op die lijst staan buitenlandse (en voornamelijk Chinese) bedrijven die hun Amerikaanse beursnotering dreigen te verliezen als ze bepaalde informatie niet delen met de beurswaakhond. China wil niet dat de Verenigde Staten inzage krijgen in gevoelige gegevens.

Sinds vorige week staat ook de Chinese e-commercegigant Alibaba op die gevreesde lijst. Het bedrijf zei maandag wel te willen samenwerken met de beurswaakhond om te vermijden dat het zijn beursnotering verliest. “Alibaba zal de marktontwikkelingen blijven volgen, de toepasselijke wet- en regelgeving naleven en ernaar streven haar noteringsstatus op zowel de NYSE als de Hong Kong Stock Exchange te behouden”, klonk het.

Chinese bedrijven trekken naar Zwitserland

Door die onzekerheid staan niet alle bedrijven uit het Aziatische land te springen om via de Amerikaanse aandelenmarkten kapitaal op te halen. Sommige ondernemingen hebben nu hun oog laten vallen op Zwitserland. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite CNBC op basis van info die het heeft gekregen van Baker McKenzie, een internationaal advocatenkantoor dat vier Chinese bedrijven heeft geholpen om een beursnotering in Zwitserland te krijgen. Die bedrijven zijn: GEM, Gotion High-tech, Keda Industrial Group en Ningbo Shanshan

Chinese bedrijven kunnen aandelen via de Zwitserse markten verkopen dankzij een soort van ‘stock connect program’. Het gaat hier dus om dual listings, waarbij zogenaamde GDR-aandelen (global depository receipt) worden uitgegeven op de Zwitserse markt. GDR is een soort certificaat dat buitenlandse aandelen vertegenwoordigt die op de binnenlandse beurs genoteerd staan.

Moeilijkheden in eigen land

Niet alleen de problemen in de Verenigde Staten doen de Chinese bedrijven naar andere buitenlandse markten trekken. Ook de situatie in eigen land speelt hen parten. Zo gelden er zeer strenge regels voor bedrijven die via een IPO (Initial Public Offering) op de beurs van China of Hongkong willen noteren.

Uit een verslag van EY blijkt dat op 14 juni meer dan 920 bedrijven in de rij stonden om op het Chinese vasteland en in Hongkong naar de beurs te stappen. Dat is bijna een status quo in vergelijking met maart.

“Sommige Chinese bedrijven, waaronder één van onze cliënten, geven daarom de prioriteit aan een GDR-notering op de Zwitserse markt om pas later voor IPO-notering in eigen land te gaan”, laat Wang Hang, partner van Baker McKenzie, weten in een reactie tegenover CNBC.

“Sinds het nieuws van het ‘stock connect program’ tussen China en Zwitserland hebben ten minste dertien Chinese beursgenoteerde bedrijven al aangekondigd dat ze van plan zijn om aandelen op de Zwitserse markt te verkopen”, voegt hij er nog aan toe.

(lb)

Meer