China legt Nancy Pelosi en haar familie sancties op na bezoek aan Taiwan

China is nog altijd niet te spreken over het controversiële bezoek van Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten, aan Taiwan. Het land heeft daarom de Amerikaanse politica en haar familie sancties opgelegd.

Het bezoek van Pelosi aan Taiwan heeft heel veel teweeg gebracht. China heeft zowel voor, tijdens als na dat bezoek kritiek geuit op de acties van de politica. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei meermaals dat het bezoek de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan ernstig schaadt. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie.

Een controversieel bezoek

Pelosi legde dan weer de nadruk op de symboliek van haar bezoek aan de regio. “Het is een eerbetoon aan Amerika’s niet-aflatende inzet om de levendige democratie van Taiwan te steunen”, zei ze dinsdag. “De solidariteit van Amerika met de 23 miljoen inwoners van Taiwan is vandaag belangrijker dan ooit, nu de wereld voor de keuze staat tussen autocratie en democratie.”

Naar aanleiding van de “Amerikaanse provocatie” heeft China een grootscheepse militaire oefening in de buurt van Taiwan op poten gezet. Het land heeft raketten afgevuurd en volgens Taiwan hebben Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen ook de zeegrens kort overschreden. Volgens Chinese media zullen de oefeningen plaatsvinden tot zondagmiddag.

De Chinese regering heeft nu ook sancties opgelegd aan Pelosi en haar familie. Het buitenlandse ministerie beschreef daarbij het bezoek als een “flagrante provocatie.” “Ondanks de Chinese bezorgdheden heeft Pelosi alsnog beslist om Taiwan te bezoeken. Dat is een grove inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China. De soevereiniteit en territoriale integriteit van China worden ernstig ondermijnd, het één-China-beginsel wordt met de voeten getreden en de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan worden ernstig bedreigd”, klinkt het in een persmededeling.

Onduidelijkheid over de sancties

Het is wel niet duidelijk welke sancties China heeft opgelegd aan Pelosi en haar familie. Politieke analisten hadden eerder al gewaarschuwd dat de plannen van de politica de spanningen tussen de V.S. en China zouden kunnen opvoeren. Die relatie staat al langer onder druk door onder meer de kwestie in Taiwan, de oorlog in Oekraïne en de strijd om de grootste economie ter wereld te zijn.

Toch zijn er ook analisten die het bezoek van Pelosi aan Taiwan toejuichen. Ketagalan Media-oprichter Chieh-Ting Yeh is daar een van. “Ik denk dat het bezoek van Pelosi voor Taiwan zeker de moeite waard was, omdat het zeer duidelijk aantoont dat de VS Taiwan belangrijk genoeg vinden als partner die het waard is om te steunen, samen met de andere landen die Pelosi bezoekt”, zei hij eerder deze week in een reactie tegenover onze site.

(fjc)

Meer