China zet meer dan 100 Taiwanese producten op zwarte lijst in reactie op mogelijk bezoek Nancy Pelosi

Ondanks verhoogde spanningen in de regio en waarschuwingen van de regering-Biden en Peking, wordt verwacht dat Nancy Pelosi dinsdag zal aankomen in Taiwan.

Nadat er dagenlang onzekerheid was of Nancy Pelosi wel of niet de democratische eilandnatie Taiwan zou bezoeken, meende CNN maandag een antwoord te hebben. Een hooggeplaatste Taiwanese functionaris en een Amerikaanse ambtenaar zouden aan de nieuwssite bevestigd hebben dat de Amerikaanse politica dinsdag zou arriveren in Taiwan. 

Pelosi zou tijdens haar bezoek een onderhoud met Taiwanees president Tsai Ing-wen hebben. Momenteel bevindt de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zich in Maleisië, de tweede stop in haar Aziëreis. Maandag bezocht Pelosi al Singapore. Japan en Zuid-Korea zouden ook op de planning staan, maakte haar kabinet zondag bekend.

China reageerde al met een golf aan propaganda waarin suggestieve militaire acties worden vertoond, alsook een reeks oefeningen met zijn leger in de regio. De VS houden hun vliegdekschip USS Ronald Reagan en amfibische aanvalsschepen USS Tripoli en USS America in de buurt van de Straat van Taiwan als afweer.

Koekjes op de zwarte lijst

Maar het echte wapen van China om Taiwan te treffen, buiten routinematige intimidatie door het luchtruim van de eilandnatie voorbij te scheren, is zijn zwarte lijst voor importproducten.

Taiwanees journalist Tingting Liu berichtte dinsdag dat China meer dan 100 Taiwanese voedselproducten heeft verbannen. Het zou gaan om “zeer populaire merken van titbits en koekjes”.

De Taiwanese nieuwssite United Digital News bevestigde het bericht en schreef dat deze sancties zware gevolgen kunnen hebben voor de lokale voedselsector, agricultuur en visserij.

Taiwans ‘Freedom Pineapple’

Het is niet de eerste keer dat China een voedselimportverbod gebruikt om Taiwan onder druk te zetten. Vorige keer draaide dat echter vooral gunstig uit voor Taiwan.

In maart 2021 verbood China prompt de import van ananas uit Taiwan. De VS, Canada, Australië en Taiwanese burgers schoten de boeren toen te hulp om de surplussen op te kopen. De Taiwanese ‘Freedom Pineapple’ werd sindsdien een icoon van het vastberaden verzet van de eilandnatie tegen zijn agressieve buur.

(as)

Meer