VS verlenen volledige goedkeuring aan vaccin van Pfizer: het zal vaccinatieverplichtingen regenen

De Food and Drug Administration (FDA) heeft maandag een volledige goedkeuring verleend aan het door Pfizer en BioNTech ontwikkelde vaccin tegen Covid-19. Een beslissing die verschillende gevolgen heeft.

Dit is de eerste volledige goedkeuring van de FDA voor een coronavaccin. In de Europese Unie wordt het vaccin van Pfizer en BioNTech nog steeds toegediend op grond van de tijdelijke noodvergunning die door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is verleend.

“Het publiek kan er zeer op vertrouwen dat dit vaccin voldoet aan de hoge normen voor veiligheid, werkzaamheid en productiekwaliteit die de FDA eist van een goedgekeurd product”, zei Janet Woodcock, waarnemend FDA-commissaris, in een verklaring.

De sceptici overtuigen

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan verwachten deskundigen dat de volledige goedkeuring zal leiden tot een (kleine?) vaccinatiegolf onder de bevolking. Sommige mensen hadden geen vertrouwen in de toestemming voor noodgevallen en gaven er de voorkeur aan te wachten op een volledige goedkeuring.

Volgens een onderzoek van de Kaiser Family Foundation in juni zei 31 procent van de niet-gevaccineerden dat zij pas het Covid-19-vaccin zouden aanvaarden zodra het volledig door de FDA is goedgekeurd.

“Hoewel miljoenen mensen al veilig een Covid-19-vaccin hebben gekregen, erkennen wij dat voor sommigen de [volledige] goedkeuring van een vaccin door de FDA nu extra vertrouwen kan inboezemen om zich te laten vaccineren”, aldus Woodcock. “De mijlpaal van vandaag brengt ons een stap dichter bij het veranderen van het verloop van deze pandemie in de VS.”

Sommige deskundigen schatten dat niet meer dan 5 procent van de niet-gevaccineerden van gedachten zal veranderen. Zelfs als ze dat doen, “is dat nog steeds een enorm deel van de bevolking”, vertelde Dr. Thomas Dobbs, een gezondheidsambtenaar in Mississippi, een staat die zwaar getroffen is door de Delta-variant, aan de New York Times. Hij zei dat de goedkeuring zou helpen “af te komen van de valse bewering dat vaccins een ‘experimenteel’ iets zijn”.

Op zondag 22 augustus had 73 procent van de volwassenen ten minste één dosis van het vaccin van Pfizer, Moderna of Johnson & Johnson gekregen. Volgens gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wordt de eerstgenoemde vaccin het meest toegediend: ongeveer 56 procent van alle toegediende doses.

Versnelde vaccinatieplicht

Het andere verwachte effect van volledige vergunningverlening is dat de vaccinatieplicht in een stroomversnelling zal terechtkomen. Nu de laatste twijfels over het vaccin van Pfizer achter de rug zijn, zullen veel instellingen met verplichte vaccinaties over de brug komen.

“Voor bedrijven en universiteiten die vaccinatievereisten hebben geïntroduceerd om veiligere werk- en leerplekken te creëren, denk ik dat dit besluit van de FDA, wanneer het er komt, hen zal helpen om verder te gaan met dat soort plannen”, vertelde de Amerikaanse Volksgezondheidsadministrateur Vivek Murthy afgelopen weekend aan CNN.

Het Amerikaanse leger is er ook volledig bij betrokken. Het Pentagon kondigde aan dat het een vaccinatieplicht zou opleggen aan de 1,3 miljoen militairen zodra er sprake is van een volledige goedkeuring door de FDA.

Tot slot merken we op dat de volledige goedkeuring enkel geldt voor Amerikanen ouder dan 16 jaar. Voor jongeren blijft de tijdelijke noodtoestemming van kracht.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20