Verplichte vaccinatie voor Amerikaanse militairen: “Gezonde en parate strijdmacht is nodig”

Het Pentagon wil 1,3 miljoen Amerikaanse militairen verplichten om zich te laten vaccineren. Dat maakte de regering-Biden maandag bekend.

De maatregel moet uiterlijk half september van kracht zijn, maar volgens de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin kan die deadline vervroegd worden als het Pfizer-vaccin de definitieve goedkeuring krijgt van de medicijnenwaakhond FDA of als de besmettingscijfers in het land blijven toenemen. 

“Om deze natie te verdedigen, hebben we een gezonde en parate strijdmacht nodig. Ik moedig al het militaire en civiele personeel van het DoD (ministerie van Defensie, red.) – en ook het personeel van aannemers – sterk aan om zich nu te laten vaccineren en om niet te wachten op het mandaat”, zei Austin in een memo.

“Alle door de FDA goedgekeurde Covid-19-vaccins zijn veilig en zeer effectief”, vervolgde hij. “Ze zullen u en uw gezin beschermen. Ze zullen uw eenheid, uw schip en uw medewerkers beschermen. En ze zullen ervoor zorgen dat we de meest dodelijke en parate strijdmacht ter wereld blijven.”

Het plan van het Pentagon geeft de FDA de tijd om de definitieve goedkeuring te geven voor het vaccin van Pfizer. Die wordt begin volgende maand verwacht. Vooralsnog is naar schatting nog maar de helft van het defensiepersoneel in de Verenigde Staten gevaccineerd.

Steun van Biden

De Amerikaanse president Joe Biden steunt het plan van het ministerie van Defensie om het vaccin tegen medio september verplicht te maken. Hij benadrukte dat het land nog steeds in oorlogstijd verkeert en dat “gevaccineerd worden onze militairen in staat zal stellen gezond te blijven, hun gezinnen beter te beschermen en ervoor te zorgen dat onze strijdmacht klaar is om overal ter wereld te werken”.

“Minister Austin en ik delen een onwankelbaar engagement om ervoor te zorgen dat onze troepen elk hulpmiddel hebben dat ze nodig hebben om hun werk zo veilig mogelijk te doen. Deze vaccins zullen levens redden. Punt uit. Ze zijn veilig. Ze zijn effectief”, voegde Biden eraan toe. “Ik ben er trots op dat onze militaire vrouwen en mannen zullen blijven helpen de leiding te nemen in de strijd tegen deze pandemie, zoals ze zo vaak doen, door het voorbeeld te geven van het veilig houden van hun mede-Amerikanen.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20