Prognose: Pfizer-booster veroorzaakt dezelfde bijwerkingen als tweede dosis volgens studie

De meeste mensen die een boostershot kregen van het Pfizer-vaccin hadden gelijkaardige of minder neveneffecten dan na de tweede dosis. Dat zegt een voorlopige studie van de grootste gezondheidsorganisatie van Israël.

Van de 4.500 mensen die meededen aan het onderzoek, meldde 88 procent “een gelijkaardig of beter gevoel” dan hun reactie op de vorige dosis. Verder zei zo’n 31 procent zei dat ze lokale reacties hadden zoals pijn of zwelling op en rond de plaats van de injectie. Dat zei Clalit Health Services zondag.

Ongeveer 15 procent van de mensen had andere symptomen zoals vermoeidheid, spierpijn of koorts. Minder dan 1 procent meldde ademhalingsmoeilijkheden of pijn op de borst.

Resultaten worden nog geanalyseerd

Israël is het eerste land ter wereld dat de boosterinjecties op grote schaal verspreidt om een nieuwe Covid-golf de kop in te drukken. Ongeveer 500.000 Israëli’s hebben tot nu toe een derde dosis gekregen.

Clalit zei dat de resultaten van de studie nog zorgvuldig moeten worden geanalyseerd. Ze zijn namelijk gebaseerd op een korte testperiode. Dat komt omdat mensen werden gevaccineerd tussen 30 juli en 1 augustus. Sommige mensen hadden mogelijk last van belangrijke bijwerkingen waardoor ze niet konden deelnemen aan het onderzoek, zei het.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20