‘Pfizer verhoogt prijs coronavaccin met 25 procent’

De farmabedrijven Pfizer en Moderna hebben in een nieuwe deal met de Europese Commissie de prijzen voor hun coronavaccins flink verhoogd. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times, die het contract heeft kunnen inkijken.

De prijs voor een vaccin van Pfizer was 15,5 euro en zou nu 19,5 euro worden. Dat is een prijsstijging met ruim 25 procent. Moderna verhoogde naar verluidt de prijs van 19 euro naar 21,5 euro, wat een stijging is met ruim 13 procent.

Vooral in het geval van Pfizer zijn er grote bedragen mee gemoeid, want de nieuwe prijzen zouden slaan op in totaal 2,1 miljard bestelde dosissen tot begin 2023: 1,8 miljard van Pfizer en 300 miljoen van Moderna.

Over de voorwaarden van de overeenkomsten werd opnieuw onderhandeld nadat uit de fase3-testen, de grootschalige proeven met tienduizenden deelnemers, duidelijk werd dat de vaccins van beide bedrijven, die gebaseerd zijn op de mRNA-techniek, doeltreffender zijn dan de goedkopere vaccins van Oxford/AstraZeneca en Johnson & Johnson (Janssen).

Derde prik

Volgens een EU-ambtenaar die bij de onderhandelingen betrokken was, hebben Pfizer en Moderna munt kunnen uit slaan uit hun sterke positie. Als de Europese lidstaten massaal zouden beslissen om aan de volledig gevaccineerden nog een bijkomende booster shot – een derde prik zoals in Israël – te geven, dan zijn er honderden miljoenen dosissen nodig.

Ook konden beide bedrijven altijd vlot leveren, terwijl concurrent AstraZeneca meermaals in de clinch lag met de Europese Commissie wegens laattijdige leveringen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20