Pfizer wint jackpot met vaccins: 16 dollar inkomsten per dosis

De miljardenomzetten die Pfizer met zijn Covid 19-vaccin haalt, bewijzen hoe belangrijk het was om in het koppeloton van de race om het coronavaccin te zitten. De Amerikaanse farmareus heeft al contracten tot 2024 op zak.

Pfizer ontwikkelde zijn Covid 19-vaccin met zijn Duitse partner BioNTech. Dat levert het bedrijf geen windeieren op. Een overzicht van de financiële gevolgen:

  • Pfizers omzet groeide in het eerste kwartaal met een spectaculaire 42 procent, zo maakt het bedrijf gisterennamiddag bekend. Zonder het coronavaccin zou die groei beperkt zijn tot 8 procent. Anders bekeken: het vaccin heeft het bedrijf in een klap zowat een derde groter gemaakt. Een slide uit Pfizers beleggerspresentatie illustreert hoe het vaccin (BNT162b2 in farmacode) de grootste kaskoe van de farmareus werd:
  • Het coronavaccin leverde Pfizer 3,46 miljard dollar omzet op in het eerste kwartaal, waarvan ruim 2 miljard dollar in de VS. Dat is minstens dubbel zoveel als de andere topproducten van het bedrijf.
  • Maar dat is nog maar een voorproefje. Over heel 2021 verwacht Pfizer 26 miljard dollar omzet te halen met het vaccin. Daarmee zijn 1,6 miljard dosissen gemoeid, voegt het bedrijf eraan toe.
  • Daarmee is de omzet per dosis te berekenen: ruim 16 dollar per dosis. Let wel: dat zijn de inkomsten per dosis, maar niet de winsten, want daarvoor zou je de ontwikkelings- en productiekosten nog in rekening moeten brengen.
  • De prognose van 26 miljard dollar is gebaseerd op de contracten tot midden april. Er komen zeker nog bestellingen bij, zo liet Pfizer-CEO Albert Bourla uitschijnen in zijn toelichting aan beleggers. De productiecapaciteit, onder meer in de vestiging in Puurs, is alvast aanwezig. Pfizer zegt dit jaar minstens 3 miljard dosissen te kunnen produceren, mocht dat gevraagd zijn.
  • Ook over de leveringen voor de komende jaren zijn de onderhandelingen aan de gang. Israël heeft al een bestelling geplaatst voor 2022 en Canada zelfs voor de periode 2022-2023 met een ingebouwde optie voor 2024.
  • Zowat elk land in de wereld is een potentiële klant. Pfizers teller stond op 3 mei op 430 miljoen geleverde vaccins wereldwijd, verspreid over 91 landen.

Niet onbelangrijk: Pfizer gaat ervan uit dat het coronavaccin een blijver is. Bourla: ‘Gebaseerd op wat we hebben gezien, geloven we dat een duurzame vraag naar ons Covid 19-vaccin, vergelijkbaar met die naar griepvaccins, een waarschijnlijke uitkomst is.’ (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20