Vaccinatie biedt tot 60 procent bescherming tegen Delta-variant van het coronavirus

Mensen die volledig gevaccineerd zijn met een vaccin bestaande uit twee dosissen, zoals Pfizer en AstraZeneca, zijn 50 à 60 procent beter beschermd tegen de Delta-variant van het coronavirus dan niet-gevaccineerden, leert een onderzoek van het Imperial College London.

De medewerkers van de studie onderzochten 100.000 mensen die tussen 24 juni en 12 juli thuis Covid-19-tests hebben afgenomen. De onderzoekers van het Imperial College in Londen zeiden dat mensen die meldden twee dosissen van een coronavaccin te hebben gekregen, half zoveel kans hadden om positief te testen op Covid-19, gecorrigeerd door andere factoren, zoals leeftijd. De effectiviteit kan oplopen tot 60 procent.

Lagere cijfers dan Public Health England

De cijfers waarmee de onderzoekers uitpakken, liggen wel lager dan eerdere vaststellingen door Public Health England (PHE). De Britse overheidsorganisatie zei in juli dat wie volledig gevaccineerd is met het vaccin van Pfizer tot 88 procent beschermd was tegen de Delta-variant. Bij het vaccin van AstraZeneca klokte dat cijfer af op 67 procent.

De onderzoekers zeiden dat dit niet verrassend of verontrustend was, aangezien de PHE-ramingen gebaseerd waren op degenen die symptomen hebben en zich laten testen, terwijl er bij de studie van het Imperial College een bredere laag van de bevolking is getest.

“We kijken naar de effectiviteit tegen een besmetting via een steekproef onder de algemene bevolking, waaronder asymptomatische personen”, zei Paul Elliot, epidemioloog bij het Imperial College, afgelopen week aan enkele journalisten. Hij voegde eraan toe dat zelfs mensen die symptomen hadden zonder de studie nooit zouden getest geweest zijn.

Besmetting bij jongeren

Uit de studie bleek ook dat het verband tussen het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, dat eerder was verzwakt, opnieuw aan het toenemen was, een ontwikkeling die samenvalt met de verspreiding van de Delta-variant onder jongeren, die misschien niet volledig zijn gevaccineerd. PHE zei eerder dat de Delta-variant een hoger risico op ziekenhuisopname met zich meebrengt, hoewel vaccins een goede bescherming bieden tegen ernstige ziekte.

Volgens Steven Riley, professor aan het Imperial College, spelen de jongeren een belangrijke rol bij de verspreiding van de Delta-variant. “5- tot 24-jarigen zijn verantwoordelijk voor 50 procent van de besmettingen in Engeland. Dat terwijl ze maar 25 procent van de bevolking vertegenwoordigen”, zei hij onlangs. Hij voegde daaraan toe dat dat heel wat onzekerheid met zich meebrengt wanneer de scholen in september opnieuw de deuren openen.

(am)

Lees ook:

Meer