Duitsland start in september met het toedienen van een derde prik van het coronavaccin

Nadat het Verenigd Koninkrijk eerder deze week aankondigde dat het vanaf september start met het toedienen van een derde prik, doet Duitslands nu een soortgelijke medeling. Onze oosterburen willen vanaf volgende maand de meest kwetsbare mensen een boosterdosis geven.

Waarom is dit belangrijk?

In veel landen zitten de coronacijfers opnieuw in de lift. Die toename is grotendeels te verklaren door de opkomst van de Delta-variant. Daarom spelen meer en meer landen met het idee om de bevolking in te enten met een derde prik van het coronavaccin. Na Israël en het Verenigd Koninkrijk volgt Duitsland.

Meer en meer landen overwegen om hun bevolking in te enten met een derde prik van het coronavaccin. Zo liet het Verenigd Koninkrijk eerder deze week weten dat het in september start met het toedienen van een boosterdosis aan 50-plussers en mensen met een zwak immuunsysteem. In Israël hebben intussen alle 60-plussers met een zwak immuunsysteem een derde prik gekregen. Het land is inmiddels gestart met de overige 60-plussers een extra dosis van het coronavaccin te geven. Duitsland treedt nu in de voetsporen van Israël en het Verenigd Koninkrijk.

Oproep WHO

Jens Spahn, de Duitse minister van Volksgezondheid, liet donderdag weten dat Duitsland in september wil starten met een nieuwe vaccinatiecampagne waarbij de meest kwetsbare personen een derde dosis van het coronavaccin krijgen. “Een boosterprik in september is bedoeld om ervoor te zorgen dat degenen die een bijzonder risico lopen, adequaat worden beschermd”, zei hij. “Tot de risicogroep behoren onder meer verzwakte patiënten, hoogbejaarden en bewoners van woonzorgcentra.”

Het nieuws dat Duitsland wil starten met het toedienen van een boosterdosis komt er op het moment dat de Wereldgezondheidsorganisatie vraagt om een derde prik uit te stellen. “Landen met lage vaccinvoorraden moeten ook een kans krijgen om hun bevolking in te enten”, zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO, woensdag tijdens een persconferentie.

30 miljoen dosissen schenken

Veel landen weigeren momenteel in te gaan op die oproep, waaronder dus ook Duitsland. Het land zei dat het minstens 30 miljoen dosissen van het coronavaccin zal doneren aan de arme landen, waar de bevolking nauwelijks is gevaccineerd.

“Wij willen de kwetsbare groepen in Duitsland een preventieve derde vaccinatie geven en tegelijkertijd de vaccinatie van zo veel mogelijk mensen in de wereld ondersteunen”, klonk het bij de minister.

Tot nu toe heeft al 62 procent van de Duitse bevolking een eerste dosis van het coronavaccin gekregen. 54 procent van de Duitsers is al volledig gevaccineerd.

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.