Meer en meer landen overwegen derde prik coronavaccin: Verenigd Koninkrijk start in september met toedienen boosterdosis

50-plussers en de meest kwetsbare mensen in het Verenigd Koninkrijk kunnen vanaf volgende maand een derde prik van het Pfizer-vaccin krijgen. Het land hoopt met een derde dosis het hoofd te kunnen bieden aan de Delta-variant.

Waarom is dit belangrijk?

In veel landen zitten de coronacijfers opnieuw in de lift. Die toename is grotendeels te verklaren door de opkomst van de Delta-variant. Daarom spelen meer en meer landen met het idee om de bevolking in te enten met een derde prik van het coronavaccin. Israël is bijvoorbeeld al gestart met het toedienen van een boosterdosis. Het Verenigd Koninkrijk volgt in september.

Israël is deze week gestart met het toedienen van een derde prik van het coronavaccin aan 60-plussers. Eerder konden 60-plussers met een zwak immuunsysteem al zo’n boosterprik krijgen. Nu de Delta-variant aan een stevige opmars bezig is, overwegen meer en meer landen om hetzelfde te doen. The Telegraph meldt dat het Verenigd Koninkrijk vanaf volgende maand 32 miljoen inwoners een derde prik wil geven. Het land wil in de eerste plaats 50-plussers en mensen met een zwak immuunsysteem een extra dosis van het Pfizer-vaccin geven.

Combinatie AstraZeneca en Pfizer

De derde prik komt er op aanbeveling van de Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI). Volgens het plan, dat eind juni voor het eerst werd aangekondigd, zouden 70-plussers, klinisch kwetsbaren, bewoners van zorgcentra en eerstelijnspersoneel van de National Health Service (NHS) en de gezondheidszorg als eersten een boosterprik krijgen. Dan is het de beurt aan de overige 50-plussers.

Volgens The Telegraph is het de bedoeling dat alle 50-plusser twee weken voor de start van de kerstvakantie een boosterprik gekregen hebben. Uit de eerste berichten blijkt ook dat mensen die een vaccin van AstraZeneca hebben gekregen eveneens in aanmerking komen voor een boosterprik met het Pfizer-vaccin.

Vaccinexperts zijn van mening dat er goede aanwijzingen zijn dat de prikken bescherming kunnen bieden tegen Covid-19 gedurende ten minste zes maanden en zullen de gegevens bestuderen om te zien of boosters nodig zijn. De ouderen en de meest kwetsbaren hebben hun vaccins eerder dit jaar gekregen, wat betekent dat zij een booster nodig kunnen hebben als de immuniteit begint af te nemen.

Vaccinproducenten doen zelf onderzoek naar derde prik

“We moeten leren leven met dit virus. Ons eerste vaccinatieprogramma herstelt de vrijheid in dit land, en ons boosterprogramma zal deze vrijheid beschermen”, zei Sajid Javid, de Britse minister van Volksgezondheid, in juni toen de plannen uit de doeken werden gedaan. “Wij werken samen met de NHS om ervoor te zorgen dat wij dit programma snel kunnen uitvoeren, zodat de mensen tijdens de wintermaanden beschermd blijven.”

In ons land bestudeert de vaccinatietaskforce momenteel nog wanneer en voor wie er zo’n derde prik komt. Mogelijk komt die er eerst voor kwetsbare personen. Jens Spahn, de Duitse minister van Volksgezondheid, zou naar verluidt overwegen om vanaf september boosterprikken te geven aan de meest kwetsbare mensen.

Intussen onderzoeken de vaccinproducenten zelf in welke mate de coronavaccins op lange termijn bescherming bieden. Pfizer en Moderna zijn alvast voorstander van een derde prik. Pfizer is zelfs van plan om binnenkort de Europese en Amerikaanse regelgevers te vragen om een boosterdosis van zijn Covid-19-vaccin goed te keuren.

Ook AstraZeneca speelt met het idee om eventueel een derde prik toe te dienen. “We hebben nog geen helder antwoord op de vraag of een derde inenting met ons vaccin nodig is”, zei Pascal Soriot, de CEO van AstraZeneca, vorige maand in een interview met CNBC.

(bzg)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20