Studie: tweede dosis Pfizer of AstraZeneca beschermt goed tegen Delta-variant

Twee doses van het vaccin van Pfizer of AstraZeneca zijn bijna net zo effectief tegen de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus als tegen de oorspronkelijke Alpha-variant. Dat blijkt uit een studie die woensdag werd gepubliceerd.

Onderzoekers zeggen dat de twee vaccins zeer effectief zijn tegen de Delta-variant. Die is nu wereldwijd de dominante variant. De studie bemerkt wel standvastig dat slechts één injectie van de vaccins niet genoeg beschermt.

De studie, die het New England Journal of Medicine publiceert, bevestigt wat Public Health England eerder al dacht. In mei publiceerde het agentschap van het ministerie van Engelse volksgezondheid al over de werkzaamheid van twee Covid-vaccins.

De studie van woensdag toont aan dat twee doses van het Pfizer-vaccin voor 88 procent effectief is tegen symptomen van de Delta-variant. Voor de oorspronkelijke variant uit Wuhan is het vaccin 93,7 procent effectief.

Twee vaccinprikken van AstraZeneca zijn zo’n 67 procent effectief tegen Delta. Dat is nog steeds veel, als je weet dat het vaccin 74,5 procent effectief is tegen de Alpha-variant. Eerder werd gemeld dat AZ minder effectief zou zijn, maar dat is volgens de studie dus niet zo.

(evb)

Meer
Lees meer...
Markten