Joe Biden: “Wie langdurig ziek is door corona komt in aanmerking voor arbeidsongeschiktheid”

Tijdens een toespraak naar aanleiding van 31ste verjaardag van de Americans with Disabilities Act zei de Amerikaanse president Joe Biden dat wie langdurig ziek is door corona in aanmerking kan komen voor arbeidsongeschiktheid. Op die manier kunnen de zieken op extra financiële steun rekenen.

Waarom is dit belangrijk?

Tot nu toe zijn er al meer dan 34 miljoen besmettingen geteld in de Verenigde Staten (VS). Wie besmet wordt met het virus kan soms lange tijd kampen met pijnlijke symptomen, zoals ademhalingsproblemen. Volgens Biden kunnen sommige mensen daardoor in aanmerking komen voor invaliditeitssteun.

“Veel Amerikanen die van het virus lijken te herstellen, kampen nog steeds met ademhalingsproblemen, hersenmist, chronische pijn en vermoeidheid”, zei de president tijdens zijn toespraak. “Deze aandoeningen kunnen soms zodanig erg zijn dat er wel degelijke sprake is van invaliditeit.” De president had het over “langdurige Covid”.

Wet voor gehandicapte Amerikanen

Volgens Biden kunnen mensen die langdurig ziek zijn door corona een beroep doen op invaliditeitssteun in het kader van de “Americans with Disabilities Act”. Dat is een federale wet die in 1990 werd ondertekend en onder meer discriminatie tegen mensen met een beperking moet tegengaan. De wet garandeert invaliden gelijke kansen op het gebied van werkgelegenheid, huisvesting en vervoer.

“Langdurige Covid” wordt gedefinieerd als “nieuwe of voortdurende symptomen” die weken of maanden aanhouden, zelfs na herstel van Covid-19, volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Uit een studie van de Britse universiteit Imperial College London bleek eerder al dat één op de drie mensen last kan hebben van langdurige effecten nadat ze genezen zijn van een coronabesmetting.

Maar niet iedereen die last heeft van langdurige coronasymptomen komt in aanmerking voor arbeidsongeschiktheid merkten het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken en het bureau voor burgerrechten binnen het ministerie van Justitie begin deze week op. “Een geïndividualiseerde beoordeling is nodig om te bepalen of de langdurige Covid-aandoening van een persoon of een van de symptomen ervan een belangrijke levensactiviteit aanzienlijk beperkt”, staat er te lezen in de leidraad die maandag gepubliceerd werd.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20