“Verplichte vaccinatie voor werknemers? In België is daar geen wettelijke basis voor”

Almaar meer grote Amerikaanse bedrijven, zoals Google, Facebook en Netflix, eisen van hun werknemers dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus vooraleer ze op het werk komen. In België is zo’n verplichte vaccinatie volgens de huidige wetten onmogelijk, zeggen hr-experten.

“Wanneer een vaccin niet verplicht is door de overheid, blijft elke medewerker vrij om te kiezen of hij of zij zich laat vaccineren. De overheid bevestigt dat dit behoort tot het recht op fysieke integriteit”, zegt juridisch expert Matthias Debruyckere van hr-dienstverlener Liantis. “Een werkgever kan een werknemer dus niet verplichten zich te laten vaccineren.”

“Onze wetgeving voorziet geen wettelijke basis waarop werkgevers zich kunnen beroepen om hun personeel te verplichten om zich te laten vaccineren”, zegt ook Miet Vanhegen, juridisch adviseur bij Acerta. De Belgische vestigingen van Google en Facebook zullen zich daaraan dus moeten houden.

Toegang

Kan een werkgever ongevaccineerde medewerkers de toegang tot de gebouwen ontzeggen? “Omdat je dan een negatief gevolg koppelt aan het niet-gevaccineerd zijn, kan je dit in ons land niet doen als werkgever. Concreet zou de werknemer dit kunnen zien als discriminatie en dit dus ook aanvechten”, zegt Debruyckere.

“Natuurlijk kan de overheid die regels in de toekomst nog altijd bijsturen en beslissen om in bepaalde sectoren – zoals de zorgsector – de vaccinatie toch te verplichten”, zegt Debruyckere.

Top-down of bottom-up?

Culturele verschillen tussen de VS en continentaal Europa spelen een belangrijke rol in het debat. Terwijl in Europa vooral naar de overheid gekeken wordt voor eventuele verplichtingen van de coronapas of vaccinatie, wordt verwacht dat dit in de Verenigde Staten – “the land of the free” – eerder een bottom-up proces wordt.

Niet zozeer de overheid, maar privébedrijven zullen daarbij de richting aangeven. Zo is er in de VS geen coronapas met QR-code zoals in de EU, maar overwegen bedrijven eigen systemen met QR-codes op te zetten.

(lb)

Lees ook: Vlaamse patiëntenverenigingen vragen verplichte vaccinatie zorgverleners

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20