“Franse werknemers zonder coronapas kunnen ontslagen worden”

In Frankrijk kan een werknemer worden ontslagen als hij of zij geen coronapas kan voorleggen. Dat heeft de minister van Werk Elisabeth Borne dinsdag gezegd nadat het Franse parlement zondag groen licht gaf voor de uitbreiding van die omstreden coronapas.

In Frankrijk worden mensen met bepaalde beroepen verplicht zich te laten vaccineren, zoals het zorgpersoneel. En vanaf augustus moeten mensen via een zogenoemde ‘coronapas’ een vaccinatiebewijs laten zien in horecazaken, sommige winkelcentra en als ze een lange afstand willen afleggen met de trein of het vliegtuig. Dat heeft ook gevolgen voor de mensen die in die sectoren werken.

De parlementsleden verwierpen wel de geplande sancties voor wie de vaccinatieplicht niet naleeft. Volgens Borne worden hierdoor de werknemers in de betrokken sectoren niet beschermd.  “Wij hadden de manier waarop ontslag in de wet kan worden gebruikt, willen regelen door ontslag pas na twee maanden mogelijk te maken en de ontslagen werknemers een vergoeding te geven, maar de senaat heeft deze bepaling geschrapt”, aldus de minister. Toch is een ontslag volgens haar nog altijd mogelijk voor hardnekkige weigeraars.

Meer