Wie naar Frankrijk of Italië op reis trekt, maakt best zijn coronapas in orde

Na Frankrijk verplicht nu ook Italië de coronapas – een versie van het Europese Covid-19 certificaat – in restaurants en cafés. Dat moet de verspreiding van de erg besmettelijke Delta-variant afremmen.

In Italië gaat de regel op vrijdag 6 augustus in. Wie in de binnenruimte van een café of restaurant wil eten of drinken, zal eerst een coronapas, ook wel “groene pas” genoemd, moeten voorleggen. Dat document, op papier of op de smartphone, bewijst dat iemand gevaccineerd, recent negatief getest of recent genezen is. Het coronacertificaat zal niet nodig zijn op de terrassen. Ook op tal van andere openbare plaatsen, zoals musea, zwembaden of fitnesszaken, zal een coronapas nodig zijn.

Italiaans premier Mario Draghi volgt daarmee het voorbeeld van Frankrijk, dat sinds 21 juli de coronapas geleidelijk invoert als toegangsvereiste voor plaatsen waar veel mensen bijeenkomen, waaronder bioscopen, musea en toeristische attracties. Na een aanlooptijd van een tiental dagen wordt de Franse coronapas (“pass sanitaire”) vanaf 1 augustus een harde verplichting en uitgebreid naar winkelcentra, cafés en restaurants.

Belgische toeristen hoeven geven Franse of Italiaanse pas aan te vragen. Het Europees geharmoniseerde coronacertificaat heeft precies dezelfde functionaliteiten. Hoe dat moet voor toeristen van buiten de EU, is minder duidelijk.

In Frankrijk ook voor terrasjes

Concreet: aan de ingang scant de uitbater of een personeelslid de QR-code van je coronapas met zijn smartphone, waarna op zijn scherm jouw naam en leeftijd hoort te verschijnen. Die gegevens zijn immers met de QR-code verbonden. Als blijkt dat je gevaccineerd, recent getest of genezen bent, word je “gevalideerd” door het systeem. Je mag dan binnen na een bijkomende verificatie van je identiteitsbewijs, om fraude te vermijden.

De eerste ervaringen in Frankrijk leren dat die controles de uitbaters een heleboel extra werk opleveren. Ze moeten strikt gezien niet alleen de coronastatus via de QR-code, maar ook nog eens de identiteitsgegevens controleren.

Over hoe dat concreet zal verlopen, zijn er nog veel vragen. De uitbaters in Frankrijk zien het alvast niet zitten om gendarme te spelen, want dat jaagt de klanten weg. Bovendien is in Frankrijk het certificaat volgens de huidige richtlijnen ook verplicht op de terrassen, tot groot ongenoegen van de horecasector. Een vraag tot versoepeling werd door de Franse regering afgewezen. Recent werden de regels voor kleine winkelcentra, die vreesden voor ellenlange wachtrijen, wel nog versoepeld.

De Franse overheid maakte voor de uitbaters dit filmpje over de dubbele verificatieprocedure:

https://www.youtube.com/watch?v=P0ZA8ApNif8

(tb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.