Straks alleen nog op café en restaurant met coronapaspoort?

Iedereen die op restaurant of café gaat, gaat shoppen in een winkelcentrum, het ziekenhuis binnen wil of op een trein wil stappen in Frankrijk, zal vanaf augustus een speciale Covid-gezondheidspas moeten tonen. In Denemarken is dat bijvoorbeeld nu al het geval en ook in een aantal Duitse deelstaten kan je alleen op restaurant met een coronapaspoort.

Waarom is dit belangrijk?

De aankondiging van Macron vertegenwoordigt een koerswijziging voor de regering na enkele maanden van geleidelijke opheffing van de beperkingen. Ze zou wel eens een precedent kunnen scheppen. De meeste Europese landen worden immers geconfronteerd met een snel stijgend aantal besmettingen.

De maatregel werd gisteren door Emmanuel Macron afgekondigd in de marge van een andere, namelijk dat coronavaccinatie voor verzorgend personeel in Frankrijk verplicht wordt, zoals dat overigens in Italië al het geval is.

Iedereen die een restaurant, café, winkelcentrum, ziekenhuis of langeafstandstrein in Frankrijk betreedt, moet vanaf augustus zijn coronpaspoort tonen, waarin staat of een persoon is ingeënt of een recente negatieve Covid-test heeft gehad . Vanaf 21 juli geldt dat al voor iedereen ouder dan 12 jaar om een bioscoop, theater, museum, themapark of cultureel centrum binnen te mogen.

“Doe uw burgerlijke plicht”

Het is een poging om meer Fransen onder druk te zetten om zich te laten vaccineren. “Vaccinatie is niet meteen voor iedereen verplicht, maar we gaan de gezondheidspas tot het maximum uitbreiden, om een ​​maximum van jullie ertoe aan te zetten zich te laten vaccineren”, zei de president tegen de natie in een speech op televisie.

“Ons land wordt geconfronteerd met een toename van de epidemie op ons grondgebied, zowel op het vasteland van Frankrijk als in het buitenland”, zei Macron aan het begin van de televisietoespraak. “De situatie is onder controle, maar als we nu niets doen, zal het aantal gevallen aanzienlijk toenemen en leiden tot een stijging van het aantal ziekenhuisopnames”, zei hij.

Macron drong er bij de Fransen op aan hun “burgerlijke plicht” te doen om een ​​​​prik te krijgen – wat met meer vrijheden zou worden erkend – terwijl de regering “beperkingen zou opleggen aan niet-gevaccineerden in plaats van aan iedereen”.

Straks in heel Europa?

Frankrijk heeft amper 40 procent van zijn bevolking ingeënt en vaccins zijn overal verkrijgbaar voor iedereen van 12 jaar en ouder. Na de toespraak van Macron werd de Franse medische boekingssite Doctolib overrompeld met een record aanmensen die afspraken wilden maken voor vaccins: bijna een miljoen in enkele uren.

De aankondiging van Macron vertegenwoordigt een koerswijziging voor de regering na enkele maanden van geleidelijke opheffing van de beperkingen. Ze zou wel eens een precedent kunnen scheppen. De meeste Europese landen worden immers geconfronteerd met een snel stijgend aantal besmettingen.

Denemarken voerde eerder al een gelijkaardig beleid in, en ook in een aantal Duitse deelstaten kan je bijvoorbeeld alleen op restaurant mits het tonen van een geldig coronapaspoort. In Griekenland mogen vanaf vrijdag alleen volledig gevaccineerden naar binnen in cafés, restaurants, bioscopen en theaters. De nieuwe regel geldt tot zeker eind augustus, zowel voor Grieken als toeristen. Op buitenterrassen zijn mensen die niet zijn ingeënt wel welkom.

Lees ook: Verplichte vaccinatie geen taboe meer in Frankrijk

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20