Akkoord over coronacertificaat: digitale reispas moet toerisme in EU boost geven

De onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben donderdagavond een informeel akkoord bereikt over de introductie van een digitaal coronacertificaat vanaf 1 juli. Ook niet-gevaccineerden kunnen onder bepaalde voorwaarden zo’n ‘coronapas’ krijgen.

De Europees geharmoniseerde ‘coronapas’, die eerder ook ‘groen certificaat’ genoemd werd, moet reizen binnen de EU veiliger en makkelijker maken, zegt de persdienst van Parlement bij de aankondiging van de Europese deal.

Wie gevaccineerd is tegen het coronavirus of een recente negatieve test kan voorleggen, zou zo’n digitale coronapas – concreet gaat het om een QR-code op de smartphone of op papier geprint – kunnen krijgen. Maar ook wie recentelijk een besmetting opgelopen heeft, kan er aanspraak op maken.

In de volgende gevallen kan u aanspraak maken op een coronacertificaat:

  • U bent gevaccineerd (gedeeltelijk of volledig)
  • U hebt een negatieve PCR-test die minder dan 72 uur oud is
  • U hebt een negatieve sneltest die minder dan 24 uur oud is
  • U hebt een positieve test voor antilichamen die minder dan 6 maanden oud is, wat wijst op natuurlijke immuniteit

Als u gevaccineerd bent, zal het certificaat vermelden of u 1 of 2 prikken gekregen heeft. De EU-lidstaten mogen zelf uitmaken of ze iemand die slechts gedeeltelijk gevaccineerd is, toelaten.

‘Drastische vereenvoudiging’

‘Over enkele weken zullen we een eengemaakt Europees digitaal Covid-certificaat hebben dat erkend wordt over de hele EU en grensoverschrijdend reizen drastisch zal vereenvoudigen’, zegt het Nederlandse Europees Parlementslid Jeroen Lenaers (CDA), die mee aan de onderhandelingstafel zat.

Na de goedkeuring door het Europese Parlement wordt de regeling vanaf 1 juli van kracht. EU-lidstaten mogen vanaf dan de reizigers met een certificaat geen bijkomende voorwaarden opleggen, ’tenzij dat nodig is om de volksgezondheid te beschermen’, zo is afgesproken.

Nieuwe naam

Het nieuwe certificaat moet niet alleen het toerisme in de EU aanzwengelen, maar heeft ook als doel grensarbeid en familiebezoeken over de grens makkelijker maken. De Europese Commissie stipt nog aan dat de lidstaten het certificaat ook voor binnenlandse doeleinden kunnen gebruiken, als de nationale wetten dat zouden voorzien. De Belgische eurocommissaris Didier Reynders was voor de Commissie de onderhandelaar van dienst.

De officiële naam wordt ‘EU digitaal Covid-19 certificaat’, terwijl in de werkteksten nog sprake was van een ‘groen certificaat’. Termen als ‘vaccinpas’ of ‘paspoort’ haalden het niet, omdat ze niet volledig de lading dekken of omdat ze gevoelig lagen in sommige lidstaten.

De Europese Commissie meldt nog dat ze 100 miljoen euro vrijmaakt, zodat de lidstaten de prijs van de coronatesten betaalbaar kunnen houden.

Wat voorafging: Het Europese groene certificaat in gevaar? Onderhandelingen gaan laatste ronde in

Meer