Zelfs de VS denken aan vaccinatieplicht voor zorgpersoneel: nieuwe Covid-19-uitbraken in woonzorgcentra

Gevaccineerde ouderen zijn vatbaar voor doorbraakinfecties. Ondertussen vragen de Verenigde Staten zich af of het personeel van woonzorgcentra (wzc) niet verplicht gevaccineerd moet worden.

In het late voorjaar bereikten de 142 verzorgingstehuizen van de Good Samaritan Society, een wzc-koepel in de VS, een mijlpaal die vier maanden eerder nog ondenkbaar was: Nul gevallen van Covid-19 in het hele bedrijf, tegenover 900 op het hoogtepunt van de pandemie. Die blijdschap was echter van korte duur.

Het aantal Covid-19-gevallen is weer gestegen. Volgens de koepel gaat het vooral om doorbraakgevallen van gevaccineerde bewoners. Vorige week stierven er nog twee bewoners die gevaccineerd waren aan de gevolgen vaan Covid-19.

Nadat de koepel een onderzoek voerde in hun wzc’s, vonden ze al snel de oorzaak van de verspreiding. De doorbraakinfecties hadden plaatsgevonden in dezelfde tehuizen waar het niet-gevaccineerde personeel positief had getest. 

Bij gevolg voerde de wzc-koepel eind vorige maand een vaccinatieplicht in voor al hun personeelsleden in de wzc’s. 

Delta verspreidt snel

Na een scherpe daling van het aantal infecties in de afgelopen maanden, is het aantal Covid-19-gevallen in Amerika onder wzc-bewoners en -personeel verdrievoudigd. En dat slechts in drie weken, volgens cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention. Het aantal gevallen van Covid onder de bewoners staat op het hoogste cijfer dat sinds begin maart is gemeld.

Ongeveer 133.000 wzc-bewoners zijn in de loop van de pandemie aan Covid-19 overleden. In totaal maakten de sterfgevallen door Covid onder wzc-bewoners en -personeel bijna een derde uit van het aantal sterfgevallen door de pandemie in het land. De afgelopen maanden is het sterftecijfer wel sterk gedaald, aangezien meer dan 80 procent van de bewoners in woonzorgcentra is gevaccineerd.

Hoe beter ze beschermd zijn, hoe lager het sterftecijfer is. Het is daarom dat personeel in de gezondheidszorg nu enorm wordt aangemoedigd om zich vrijwillig te laten vaccineren. Voor sommige bedrijven in de gezondheidszorg is dat niet genoeg. Ze leggen daarom hun personeel eigen regels op, waaronder verplichte vaccinatie en wekelijkste Covid-testen. 

Vaccinatieplicht België

Ook in België ligt verplichte vaccinatie voor woon-zorgpersoneel weer op tafel. Uit cijfers van Sciensano blijkt dat het Brusselse woon-zorgpersoneel slechts voor 55 procent gevaccineerd is. Voor het ziekenhuispersoneel komt dat cijfer uit op 65 procent. In Vlaanderen liggen die cijfers echter veel hoger.

De discussie komt er na de recente uitbraak in een woonzorgcentrum in Nijvel met de Delta-variant. De uitbraak heeft twaalf wzc-bewoners het leven gekost. Zo goed als alle inwoners waren gevaccineerd, maar een kwart van het personeel was dat niet.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kan zelf niet begrijpen dat iemand die werkt in de zorgsector zichzelf niet laat vaccineren. Dat zei hij woensdag in Terzake. Hoewel hij de vaccinatieweigering onverantwoord en onprofessioneel noemt, is hij geen voorstander van verplichte vaccinatie. In plaats daarvan wil hij andere manieren zoeken om de druk te verhogen, zoals het openbaar maken van de vaccinatiegraad in wzc’s.

(NS)

Meer
Lees meer...
Markten