Het verontrustende VS-rapport over de Delta-variant: “Zo besmettelijk als waterpokken, zelfs via de gevaccineerden”

De Delta-variant van het coronavirus – die voor het eerst in India opdook – baart de gezondheidsautoriteiten over de hele wereld nu al enkele maanden zorgen. Deze keer zijn het de Verenigde Staten die op het punt staan alarm te slaan. Een verontrustend rapport van het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding (CDC) is uitgelekt.

De Washington Post kreeg een intern document van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het belangrijkste federale gezondheidsagentschap van de VS, in handen. In het document wordt er gesproken over de Delta-variant van het coronavirus, en daaruit blijkt dat er reden tot bezorgdheid is.

Het grootste gevaar van deze variant is zijn besmettelijkheid. Volgens het CDC-rapport is het besmettelijker dan de virussen die MERS, SARS, Ebola, verkoudheid, seizoensgriep en pokken veroorzaken. De variant is net zo besmettelijk als waterpokken.

De CDC zal naar verwachting aanstaande vrijdag nieuwe gegevens over de Delta-variant vrijgeven. Met een boodschap aan de Amerikanen: “De oorlog is veranderd.” Het agentschap is naar verluidt “zeer bezorgd” en beschouwt de variant als een “zeer ernstige bedreiging die onmiddellijke actie vereist”.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is de afgelopen maand in de hele Atlantische Oceaan-regio gestaag toegenomen. Donderdag werd er zelfs een nieuwe mijlpaal bereikt: 71.000 dagelijkse besmettingen.

Wat met het vaccin?

De reden dat CDC-functionarissen zo pessimistisch zijn, is dat hun laatste analyses niet geruststellend zijn over de effecten van het vaccin op de Delta-variant. Zo bleek dat mensen die getroffen zijn door de Delta-variant “enorme hoeveelheden van het virus in hun neus en keel dragen, ongeacht hun vaccinatiestatus”, citeert de New York Times, die ook toegang had tot het rapport.

Volgens de Washington Post blijkt uit het document zelfs dat volledig gevaccineerde mensen de Delta-variant even snel zouden kunnen verspreiden als niet-gevaccineerde mensen.

In het rapport wordt verwezen naar een recente studie in Provincetown, Massachusetts, waar de epidemie op gang is gekomen dankzij de festiviteiten op 4 juli (de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag). Van de 882 gevallen van Covid die sindsdien zijn geteld waren 74 procent van de besmette personen gevaccineerd.

Dit is een verontrustend cijfer, vooral omdat de zaak Provincetown duidelijk een uitstekend referentiemodel is. “Dit is een van de indrukwekkendste voorbeelden van participerende wetenschap die ik heb gezien,” zei Dr. Celine Gounder, een infectieziektespecialist in het Bellevue Ziekenhuis in New York. “De mensen die betrokken waren bij de uitbraak in Provincetown maakten lijsten van hun contacten en blootstellingen.”

Wat te doen?

Woensdag had CDC-directeur Dr. Rochelle Walensky al aangekondigd dat gevaccineerde mensen die besmet waren met de Delta-variant “het op iemand anders konden overdragen”. Dat “is niet waargenomen” bij de andere varianten.

Zij zei echter dat overdracht via een gevaccineerde persoon nog steeds een “zeldzame” gebeurtenis is. “Gevaccineerde mensen kunnen het even gemakkelijk overdragen als niet-gevaccineerde mensen, hoewel het minder vaak gebeurt”, zei ze.

Tegelijk met deze verklaring kondigde Dr. Walensky een actualisering van de CDC-aanbevelingen aan. Daarom wordt gevaccineerde Amerikanen nu gevraagd maskers te dragen in openbare binnenruimtes “waar de overdracht aanzienlijk en groot is”. De aanbeveling is onder meer van toepassing op scholen.

Uit het uitgelekte document blijkt echter dat de toespraak van dr. Walensky nog iets te optimistisch was. Wetenschappers van de CDC zijn van mening dat de overdracht van het virus via gevaccineerden nog steeds wordt onderschat.

“Gezien de hogere overdraagbaarheid en de huidige vaccinatiegraad is het dragen van maskers door iedereen van essentieel belang”, aldus het document. Mensen met een zwak immuunsysteem moeten maskers dragen, zelfs op plaatsen waar de overdracht van het virus niet groot is. Hetzelfde geldt voor gevaccineerde Amerikanen die in contact komen met jonge kinderen, bejaarden of andere kwetsbare personen, zo meldt de New York Times.

Communicatie aanpassen

In het CDC-rapport wordt ook melding gemaakt van het feit dat de Delta-variant vaker leidt tot ernstige vormen van het coronavirus. Dit is niet echt een verrassing, maar eerder een bevestiging van wat reeds over de hele wereld is waargenomen.

Op dit punt blijft het federaal agentschap optimistisch: het vaccin blijft zeer effectief tegen de Delta-variant in het voorkomen van ernstige ziekten, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Voor zover minder dan de helft van de Amerikanen (49,4 procent) volledig is ingeënt, is dit nog onvoldoende om de aanbevelingen van de CDC, ook voor de gevaccineerden, niet aan te scherpen.

Intussen doet Joe Biden steeds meer moeite om zijn bevolking aan te sporen zich te laten vaccineren. Donderdag kondigde de president aan dat alle federale werknemers gevaccineerd moeten worden of te maken krijgen met strikte protocollen (maskers, afstand houden, regelmatig testen).

“Lees het nieuws. Je ziet verhalen van ongevaccineerde patiënten in ziekenhuizen, als ze in bed liggen te sterven aan Covid-19, vragen ze: ‘Dokter, kan ik het vaccin krijgen?’ Dokters moeten zeggen, ‘Sorry, het is te laat”, aldus Biden.

Ten slotte moet worden opgemerkt dat de CDC aanbeveelt om de volksgezondheidsboodschappen te reorganiseren ten opzichte van de Delta-variant. Het is de bedoeling duidelijk te maken dat het vaccin, hoewel het minder bescherming biedt tegen infectie en overdracht, het belangrijkste wapen tegen het coronavirus blijft.

(NS) (lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20