Het duurde een jaar om 100 miljoen coronabesmettingen te bereiken, 6 maanden om dat aantal te verdubbelen

Terwijl de situatie in België duidelijk is verbeterd, met 70 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd, is de situatie wereldwijd heel anders.

  • Het duurde namelijk 1 jaar om 100 miljoen cumulatieve gevallen te bereiken, en 6 maanden om 200 miljoen te bereiken. De epidemie neemt wereldwijd toe.
  • Wat de dagelijkse gevallen betreft, bevinden wij ons duidelijk in een derde golf. In de afgelopen week is het grootste aantal nieuwe dagelijkse besmettingen gemeld in de VS, India, Indonesië, Brazilië en Iran, meldde CNN. Ook in Japan heeft het aantal nieuwe besmettingen woensdag een recordhoogte bereikt.
  • Is het aantal tests toegenomen? Er zijn geen gegevens over het aantal tests wereldwijd. Maar in deze drie symbolische landen in de wereld – India, de Verenigde Staten en België – is het aantal dagelijkse tests al lange tijd niet veranderd.
  • De verdeling van de gevallen is vrij vergelijkbaar tussen de continenten. Alleen in Afrika, waar de bevolking niet op grote schaal wordt getest, wordt het aantal gevallen waarschijnlijk onderschat. Begin juli maakte de WHO zich zorgen over “de derde golf, die niet vergelijkbaar is met wat tot nu toe hebben gezien. De ongebreidelde verspreiding van meer besmettelijke varianten verandert de aard van de bedreiging voor Afrika aanzienlijk.
  • Vaccinatie vermindert het risico van ziekenhuisopname en ernstige ziekteontwikkeling aanzienlijk. Het lijkt er echter op dat gevaccineerden de Delta-variant kunnen verspreiden. Verscheidene rapporten uit de VS en Israël zijn in dit verband niet erg geruststellend.
  • In deze twee landen, maar ook in Europa, gaan er meer en meer stemmen op om een derde dosis toe te dienen. In sommige landen wordt er zelfs gepleit om jaarlijks een dosis van het coronavaccin te geven, zoals het griepvaccin.
  • De zorg is dat de verdeling van vaccins nog steeds zeer ongelijk is. Rijke landen betalen een hoge prijs voor hun bestellingen van vaccins en arme landen kunnen dat eenvoudigweg niet bijbenen. Hierdoor zal de pandemie een verhaal zonder einde worden, voorspellen deskundigen.
  • De WHO heeft de rijke landen gevraagd een opschorting van de derde dosis in te stellen tot eind september, om hen in staat te stellen hun doses aan de armste landen uit te delen. Maar tot nu toe gebeurt dat niet. De minstbedeelden zullen moeten wachten.

(bzg)

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten