Japan breidt coronamaatregelen uit nu ziekenhuizen onder druk staan

Japan heeft donderdag strengere coronamaatregelen opgelegd aan nog eens acht prefecturen om een golf van COVID-19-gevallen tegen te gaan. De bezorgdheid over de druk op het medische systeem in Tokio, waar de Olympische Spelen plaatsvinden, en het hele land neemt toe. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

Het aantal coronabesmettingen in Japan neemt zienderogen toe, terwijl in Tokio de Olympische Spelen nog steeds aan de gang zijn. De nieuwe piek in het aantal besmettingen doet overigens vragen rijzen over de Japanse aanpak van de pandemie. Zo heeft de Japanse premier Yoshihide Suga onlangs gevraagd aan de bevolking om enkel een ziekenhuis te bezoeken als ze ernstige Covid-symptomen hebben.

Het aantal coronabesmettingen stijgt sneller dan ooit tevoren nu het aantal nieuwe gevallen in Tokio een recordhoogte heeft bereikt. Tokio meldde woensdag een recordaantal van 4.166 nieuwe gevallen, terwijl het totale aantal besmettingen in het hele land met 966.907 bijna 1 miljoen bedraagt.

“De situatie ter plaatse (in de ziekenhuizen) is uiterst ernstig”, zei Yasutoshi Nishimura, de Japanse minister van Economie donderdag tegen een panel aan wie hij de strengere coronamaatregelen heeft voorgelegd.

Het panel heeft het voorstel goedgekeurd, maar Nishimura vertelde op een persconferentie dat sommige leden hadden gewaarschuwd dat de situatie ernstig genoeg was om een nationale noodtoestand in te stellen – een standpunt dat werd gedeeld door het hoofd van de Japanse Medische Vereniging.

Beperkingen opgelegd aan 70 procent van de bevolking

In zes prefecturen, waaronder de Olympische gaststad Tokio, is de noodtoestand reeds volledig uitgeroepen tot 31 augustus, terwijl voor vijf andere prefecturen minder strenge “quasi-noodtoestand”-richtlijnen gelden. Door de jongste maatregelen, die vanaf zondag van kracht worden, zal meer dan 70 procent van de bevolking aan bepaalde beperkingen worden onderworpen.

De regering zegt dat de Olympische Spelen de jongste golf niet hebben veroorzaakt, maar deskundigen zeggen dat het houden van de Spelen nu een gemengde boodschap heeft gestuurd naar een reeds vermoeide bevolking over de noodzaak om thuis te blijven.

De organisatoren van de Olympische Spelen meldden donderdag 31 nieuwe gevallen van COVID-19 die in verband kunnen gebracht worden met de Spelen. Sinds 1 juli zijn er al 353 besmettingen geteld.

Het valt nog te bezien of de laatste COVID-19-beperkingen, die meestal op vrijwillige basis worden opgelegd, veel effect zullen hebben, nu de zeer overdraagbare Delta-variant zich verspreidt en mensen het beu worden om thuis te blijven.

Politieke statement

“Ik denk niet dat meer (quasi-noodmaatregelen) veel verschil zullen maken – (het is) gewoon een politiek statement,” zei Kenji Shibuya, voormalig directeur van het Institute for Population Health aan het King’s College in Londen.

De Japanse premier Yoshihide Suga oogstte al veel kritiek met de manier waarop hij de coronacrisis de jongste weken heeft aangepakt. Zo riep hij de inwoners op om enkel een ziekenhuis te bezoeken bij ernstige Covid-symptomen. De regering vraagt aan mensen met milde symptomen om thuis in quarantaine uit te zieken.

De beleidswijziging is bedoeld om het tekort aan ziekenhuisbedden aan te pakken, maar critici zeggen dat het zal leiden tot een toename van het aantal sterfgevallen omdat de toestand van patiënten snel kan verslechteren. In een reactie op de kritiek zei Suga woensdag dat die maatregelen enkel gelden voor regio’s met een piek in COVID-19-gevallen, zoals Tokio, en niet op nationaal niveau van toepassing waren.

Lees ook:

Meer