Republikeins rapport over de oorsprong van Covid-19: bewijs dat het virus bij vergissing vrijkwam uit het Wuhan-lab

Terwijl de Amerikaanse inlichtingendiensten van de regering-Biden de opdracht kregen de oorsprong van het coronavirus op te helderen, deden de Republikeinen hun eigen onderzoek. Ze hebben net de resultaten gepubliceerd. Het is misschien niet verrassend dat zij China ervan beschuldigen de pandemie te hebben veroorzaakt. Er worden echter ook enkele Amerikaanse protagonisten genoemd.

Afgelopen maandag hebben de Republikeinen in de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden hun rapport over de oorsprong van Covid-19 vrijgegeven. Zij menen dat het virus per ongeluk is bovengekomen uit het Wuhan Institute of Virology (WIV), waar het genetisch is gemanipuleerd.

Het rapport concludeert dat “het bewijs suggereert dat SARS-CoV-2 per ongeluk is vrijgekomen uit een laboratorium van het Wuhan Institute of Virology ergens vóór 12 september 2019”.

“Virusdeeltjes werden verzameld in een grot tussen 2012 en 2015”

Volgens het Republikeinse rapport “werd het virus, of de virale sequentie die genetisch gemanipuleerd werd, waarschijnlijk tussen 2012 en 2015 verzameld in een grot in de provincie Yunnan, Volksrepubliek China.”

De Republikeinen baseren zich hierbij op wat zij noemen nieuwe en te weinig gerapporteerde informatie over de veiligheidsprotocollen van het lab.

“We weten dat er bij het WIV (…) onderzoek werd verricht en we weten dat dit onder onveilige omstandigheden gebeurde. We weten nu ook dat het hoofd van het Chinese CDC (centrum voor ziektecontrole en preventie, red.) en de directeur van het lab in de zomer van 2019 openlijk hun bezorgdheid hebben geuit over de veiligheid in de (…) laboratoria″. Dat liet Michael McCaul optekenen, een Texaans lid van het Huis van Afgevaardigden, en een van de Republikeinen die het meeste werk aan de zaak heeft verricht.

De Republikeinen klagen niet alleen de Chinezen aan. Volgens hen treft ook de VS blaam. Zij menen dat er “voldoende bewijs is dat WIV-onderzoekers, in samenwerking met wetenschappers uit de VS en gefinancierd door zowel de regering van China als die van de VS, coronavirusonderzoek verrichtten met het oog op het verkrijgen van een job bij het WIV.”

In het rapport wordt gesteld dat een of meerdere onderzoekers met het virus besmet kunnen zijn geraakt nadat zij de virusdeeltjes in de natuur hadden verzameld of in het laboratorium hadden gemanipuleerd. De wetenschappers in kwestie zouden dan “vectoren voor de verspreiding van het virus” zijn geworden toen zij zich in de stad Wuhan verplaatsten.

Bewijs van een ongeval eerder dan gemeld

China beweert dat de eerste gevallen van Covid-19 zich in november 2019 hebben voorgedaan, en dat de uitbraak in Wuhan pas in december echt is begonnen. Voor de Republikeinen is dat fake news.

“Wij denken dat het uitlekken van het virus eind augustus of begin september 2019 heeft plaatsgevonden. Toen zij beseften wat er was gebeurd, begonnen Chinese ambtenaren van de Communistische Partij en WIV-wetenschappers het lek als een dolle te verdoezelen, onder meer door hun virusdatabank midden in de nacht offline te halen en meer dan 1 miljoen dollar te vragen voor extra beveiliging,” aldus nog McCaul.

In het Republikeinse rapport worden verschillende bewijzen aangevoerd voor de hypothese van een lek aan het eind van de zomer.

  • “Satellietbeelden” van september zouden binnen een maand “een aanzienlijke toename van het aantal mensen in ziekenhuizen rond de WIV met symptomen die lijken op die van Covid-19” laten zien.
  • Atleten die in oktober deelnamen aan de Militaire Wereldspelen werden ziek “met symptomen die leken op die van Covid-19”. Sommigen brachten het virus mee naar hun land van herkomst, “waardoor een van ’s werelds eerste superverspreidingsevenementen ontstond.”
  • Een biowapenexpert van het Volksbevrijdingsleger is naar verluidt al eind 2019 bevorderd tot hoofd van het laboratorium van het WIV, en niet januari 2020, zoals de Chinese autoriteiten beweren. Dit “toont aan dat de CCP bezorgd was over de activiteiten daar toen het nieuws over het virus zich verspreidde”. Als het Chinese leger inderdaad in 2019 de controle overnam, “zou dat betekenen dat de CCP eerder van het virus wist en dat de uitbraak eerder begon”.

China zou de bewijzen verborgen hebben… geholpen door Amerikanen

De Republikeinen klagen niet alleen het Wuhan Institute of Virology aan, maar beschuldigen de Chinezen er ook van alles te doen om de bewijzen te verbergen. En ze geloven dat ze niet alleen hebben gehandeld.

In het rapport staat dat onderzoekers van het Wuhan-laboratorium, CCP-functionarissen en “mogelijk Amerikaanse burgers” allen “direct betrokken waren bij pogingen om informatie over de oorsprong van het virus te verdoezelen en het publieke debat over een mogelijk lek uit het lab te onderdrukken”.

Nu het Republikeinse rapport in de openbaarheid is gebracht, roept McCaul op tot een “onderzoek over de partijgrenzen heen”, in samenwerking met de Democraten.

Intussen voeren de Amerikaanse inlichtingendiensten hun eigen onderzoek uit naar de oorsprong van het coronavirus, na een verzoek van de regering-Biden van mei jongstleden. Hun conclusies worden in augustus verwacht. Volgens Reuters hebben de onderzoekers tot nu toe niet kunnen vaststellen of het virus afkomstig is van de veemarkt van Wuhan of van het virologisch instituut van Wuhan.

De hypothese van een laboratoriumongeluk, die lange tijd was uitgesloten, is nieuw leven ingeblazen sinds de Democraat de teugels van het Witte Huis in handen heeft genomen. Zijn voorganger, Donald Trump, was een aanhanger van die theorie.

Hoewel het hoofd van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, onlangs zei dat laboratoriumongevallen “kunnen gebeuren” en dat die zelfs “gebruikelijk” zijn, is de toon tegenover China nu veranderd. De gezondheidsorganisatie verzocht een nieuw onderzoek in Wuhan, maar dat hebben de Chinese autoriteiten categorisch geweigerd.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20