Anthony Fauci: ‘China moet medische dossiers vrijgeven van zieke laboratoriummedewerkers in Wuhan’

De Amerikaanse virusadviseur Anthony Fauci roept China op om de medische dossiers vrij te geven van negen mensen omdat deze belangrijke aanwijzingen zouden kunnen bevatten over de vraag of het coronavirus uit een laboratorium komt.

De belangrijkste Amerikaanse expert op het vlak van besmettelijke ziektes verklaarde aan de Financial Times dat de gegevens zouden kunnen helpen om het debat over de oorsprong van de ziekte – die wereldwijd al meer dan 3,5 miljoen mensen het leven heeft gekost – op te lossen.

Het gaat om de medische gegevens van drie onderzoekers van het Wuhan Institute of Virology die naar verluidt in november 2019 ziek werden en zes Chinese mijnwerkers – van wie er intussen drie overleden zijn – die ziek werden nadat ze in 2012 een vleermuizengrot waren binnengegaan. Wetenschappers van het instituut bezochten vervolgens de grot om monsters van de vleermuizen te nemen.

‘Ik zou graag de medische dossiers zien van de drie mensen die naar verluidt ziek zijn geworden in 2019. Zijn ze echt ziek geworden, en zo ja, waar zijn ze ziek van geworden?’, zei Fauci aan de Britse zakenkrant.

‘Hetzelfde geldt voor de mijnwerkers die jaren geleden ziek werden … Wat zeggen de medische dossiers van die mensen? Was er een virus bij die mensen? Wat was het? Het is heel goed denkbaar dat de oorsprong van Sars-Cov-2 in die grot lag en zich op natuurlijke wijze is gaan verspreiden of via het lab is gegaan.’

Over de oorsprong van het virus wordt de afgelopen dagen opnieuw hevig gediscussieerd. Amerikaanse inlichtingendiensten onderzoeken nog steeds berichten dat onderzoekers van een Chinees virologisch laboratorium in Wuhan in 2019 ernstig ziek werden, een maand voordat de eerste coronabesmettingen werden gemeld.

‘Samenzweringstheorie’

Wang Wenbin, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, wenste tegenover Reuters commentaar te geven op de vraag of China de negen medische dossiers zou vrijgeven. Wel ontkende hij stellig dat er een verband is tussen het laboratorium en de pandemie.

Om zijn boodschap kracht bij te zetten, verwees Wenbin vrijdag tijdens een briefing naar een verklaring van het Wuhan Institute of Virology, daterend van 23 maart, waarin werd gezegd dat geen personeel of afgestudeerden van het instituut het virus hadden opgelopen. Hij herhaalde het standpunt van China dat de hypothese dat het nieuwe coronavirus ontsnapte uit een lab een ‘samenzweringstheorie’ is.

Lees ook:  Britse ex-topspion: ‘Anti-Trumpsentiment vertraagde onderzoek naar Wuhan-lab’

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20