Anthony Fauci wint prestigieuze geldprijs van 1 miljoen dollar: ‘Hij kwam op voor de wetenschap’

Anthony Fauci, de topspecialist voor besmettelijke ziektes in de Verenigde Staten, heeft maandag de prestigieuze Israëlische Dan David Award ontvangen voor zijn ‘inzet voor de wetenschap’. Die komt met een mooie geldprijs van 1 miljoen dollar. 

De Amerikaanse viroloog Anthony Fauci was de medische adviseur van zes Amerikaanse presidenten voor Joe Biden, maar zijn bekendheid dankt hij vooral aan de coronapandemie. Hij werd vorig jaar dan ook meermaals door de Amerikaanse media in het zonnetje gezet. 

Waarom? Omdat Fauci het vaak oneens was met de manier waarop voormalig president Donald Trump de gezondheidscrisis aanpakte. Voor de goede orde: de Republikein is herhaaldelijk bekritiseerd voor zijn slechte aanpak van de crisis. Maar toen Trump eenmaal het Witte Huis verlaten had, koos Joe Biden ervoor om met Fauci te blijven samenwerken. 

Hij kwam op voor de wetenschap’

Maandag kreeg Fauci, die aan het hoofd staat van het Nationaal Instituut voor Allergische en Besmettelijke Ziektes, de prestigieuze Israëlische prijs van 1 miljoen dollar, de Dan David Award, voor het ‘verdedigen van de wetenschap’. 

De organisatie, genoemd naar een filantroop die enkele jaren geleden is overleden, koos Fauci vanwege zijn pleidooi voor vaccins tegen Covid-19 ‘in het gezicht van ongeïnformeerde oppositie tijdens de crisis’, aldus de commissie.

Een lange beproeving

‘Toen de Covid-19-pandemie zich ontrafelde, heeft hij zijn aanzienlijke communicatieve vaardigheden aangewend om mensen die in de greep waren van angst en ongerustheid aan te spreken en heeft hij onophoudelijk gewerkt om mensen in de Verenigde Staten en elders te informeren over de volksgezondheidsmaatregelen die van essentieel belang waren om de verspreiding van de pandemie in te dammen’, aldus de commissie. ‘Bovendien werd hij alom geprezen voor zijn moed om de waarheid te spreken tegen de macht in een zeer geladen politieke omgeving.’

Het moet gezegd: de vier jaar aan de zijde van Trump – die in een coronabriefing had voorgesteld om uv-bestraling of het injecteren van desinfecterende middelen te gebruiken als remedie tegen het coronavirus – waren voor Fauci een nachtmerrie. Op 25 januari liet hij zich hierover uit in de New York Times. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje over de hele wereld.

Fauci heeft zich herhaaldelijk verzet tegen de verschillende maatregelen die Trump tijdens de crisis heeft genomen en hij wees ook er ook op dat de voormalige president zijn verantwoordelijkheid uit de weg ging. De viroloog was een van de eersten die op 22 december werd ingeënt, om de Amerikanen ervan te verzekeren dat het vaccin veilig en doeltreffend is.

Lees ook: 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20