VS en Canada dreigen met importtarieven op Russische en Saoedische olie

De VS en Canada bekijken of ze de import van goedkope Russische en Saoedische olie in Noord-Amerika aan banden kunnen leggen door invoerheffingen op te leggen. 

Jason Kenney, de premier van de provincie Alberta – het grootste olieproducerende gebied van Canada – zegt in de Financial Times dat hij met Washington over zulke tarieven heeft gesproken. Dat gebeurde nadat een overeenkomst om de globale productie te verminderen opnieuw op een dood spoor lijkt beland. 

De Amerikaanse president Donald Trump praatte vorige week de oliemarkten omhoog. Hij kondigde aan dat hij met zowel de Russische als de Saoedische leiders had gepraat. Een daling van hun productie leek daarna nog slechts een kwestie van tijd. Maar vrijdag veranderde hij al van toon en zei hij ‘dat importtarieven zeker een werktuig zijn in onze gereedschapskist.’

Canada zal alvast deelnemen aan de videoconferentie van de OPEC+, die later deze week geprogrammeerd staat. ‘Opec+ heeft deze brand veroorzaakt en moet hem nu blussen. We gaan onze industrie niet laten vernietigen en zijn bereid verregaande maatregelen te treffen’, aldus Sonya Savage, de minister van Energie van de staat Alberta. De OPEC+ is het samenwerkingsverband tussen de 14 OPEC-landen en een groep van 10 landen die niet formeel tot de organisatie behoren

Canadese olie is nu goedkoper dan het transport ervan

Canadese ruwe teerzandolie is nu zo goedkoop geworden dat de transportkosten naar de raffinaderijen toe hoger zijn dan de olie zelf. Bij steeds meer teerzandolieproducenten gaan stemmen op om hun activiteiten stopzetten.

Als gevolg van de recente prijsdalingen krijgen Amerikaanse en Canadese producenten het steeds moeilijker. Omdat hun break-evenpunt om olie te produceren veel hoger ligt.

Canadese provincies hebben traditioneel autonomie over hun oliebeleid. Maar als ze samen met de VS importtarieven willen heffen is daarvoor de toelating van Ottawa nodig.

De Russische president Vladimir Poetin zei vrijdag dat een reductie van de wereldwijde olieproductie met 10 miljoen vaten per dag mogelijk was. Maar enkel als alle grote producenten, inclusief de VS, zich daarbij aansloten. Daarna hypothekeerde hij zulk akkoord door Saoedi-Arabië ervan te beschuldigen de prijzenoorlog te zijn begonnen om de Amerikaanse schalieproducenten pijn te doen. Poetin leek een wig tussen Riyad en Washington te willen drijven. Volgens Riyadh zijn Poetins uitlatingen ‘absolute nonsens’.

Olieprijs is op 3 maanden gehalveerd

Het vooruitzicht op zo’n overeenkomst stuwde de olieprijs eind vorige week ruim 40 procent hoger. Van minder dan 25 dollar per vat tot meer dan 30 dollar per vat. De olieprijs is sinds 1 januari meer dan gehalveerd. Ook de vraag is als gevolg van de coronacrisis met 40 procent is gedaald.

De prijsdaling bedreigt voornamelijk Amerikaanse en Canadese olieproducenten, die hogere prijzen nodig hebben om winst te maken.

Trump zinspeelde vrijdag nog op een opschorting van militaire hulp aan Saoedi-Arabië. ‘We geven zo goed als gratis militaire hulp aan sommige landen en die houden niet eens van ons’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20