Trump jaagt Wall Street hoger met ‘hoop op productievermindering oliemarkten’

De Amerikaanse beursindex Dow Jones klimt woensdag 470 punten hoger, een winst van 2,2%.Vooral olie-aandelen deden het goed nadat de Amerikaanse president Donald Trump op de zakenzender CNBC had gezegd dat hij, na gesprekken te hebben gevoerd met de Russische president Poetin en de Saudische prins Mohammed bin Salman, ‘hoopt dat die de olieproductie met 10 miljoen vaten zouden verminderen’. 

Trump beweerde ook dat hij had gesproken met de Saudische prins Mohammed bin Salman, die op zijn beurt had gesproken met de Russische president Vladimir Poetin. Een woordvoerder van het Kremlin ontkende dat zo’n gesprek had plaatsgevonden en dat er een overeenkomst was met de Saudi’s.

Traders houden olie nauwlettend in de gaten gehouden vanwege de invloed ervan op andere financiële markten. De prijs van een vat ruwe olie daalde sinds 1 januari al met 63%. Vooral de Amerikaanse schalie-industrie, een grote motor van de economie en de werkgelegenheid, heeft onder de dalende olieprijs te lijden.

Olie-aandelen jagen beurzen hoger

Maar de onduidelijkheid over Trumps commentaren konden beleggers niet ontmoedigen. Chevron en Exxon Mobil, met een stijging van respectievelijk 11 procent en 7,6 procent, zijn de winnaars van de dag. 

Ook de beursindex S&P 500, die de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen groepeert, sloot de dag af met een winst van 2,28 procent, terwijl de techbeurs Nasdaq 1,7 procent hoger eindigde.

De beurswinsten werden alsnog getemperd door cijfers van het Ministerie van Arbeid, dat vroeg op de dag al meldde dat er de voorbije week nog eens 6 miljoen werklozen waren bijgekomen als gevolg van de verlamming van de economie door de coronapandemie, die nu wereldwijd al 1 miljoen mensen heeft besmet.

Verwacht wordt dat samen met de werkloosheid ook de schade aan de economie de volgende maanden verder blijft toenemen.

Olie sloot de dag uiteindelijk af met een winst van meer dan 20 procent. Ook goud gaat bijna 3 procent hoger en kost nu 1.627 dollar per ounce. De euro levert bijna 1 procent in en kost nog 1,08 Amerikaanse dollar. De bitcoin gaat bijna 9 procent hoger en noteert woensdagavond tegen 6.794 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20