Veel vraagtekens na een jaar Rishi Sunak: VK-kenner Harry De Paepe licht de Britse premier door

In het Verenigd Koninkrijk is premier Rishi Sunak een jaar aan de macht. Business AM vroeg aan VK-expert Harry De Paepe welk verschil hij heeft gemaakt en voor welke uitdagingen hij staat.


Beluister hier het volledige interview met Harry De Paepe:


Waarom is dit belangrijk?

Rishi Sunak moest het Verenigd Koninkrijk weer op de rails krijgen, na het falen van de kortst zittende premier ooit, Liz Truss. Dat lukt hem niet helemaal: het land blijft verdeeld en de premier onpopulair.
  • De Paepe: “Het meest opvallende verschil voor ons, vanuit Europees standpunt, is dat er duidelijk meer toenadering is tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Na de Brexit-heisa wordt er meer gesproken en streeft men naar een betere samenwerking.”
  • “Maar in het Verenigd Koninkrijk zelf stelt men daar vraagtekens bij. Want economisch doet het land het nog steeds niet zo goed. Ook de inflatie is nog zeer hoog. En dan heb je ook nog zijn eigen partij (de Conservatives, red.) die volop ruzie blijft maken onderling. Men stelt dus heel veel vraagtekens bij zijn premierschap.”

Te weinig gezag

  • Volgens De Paepe ligt dat niet zozeer aan Sunak zelf, maar meer aan de situatie: “Op die economische factoren heeft hij niet helemaal vat. Ook het regeringsbeleid na COVID heeft heel wat geld gekost, daar heeft Sunak een rol in gespeeld als minister van Financiën. En zijn eigen partij dreigt voortdurend nieuwe beleidsvoorstellen van de regering af te schieten, waardoor de regering weer bakzeil moet halen.”
  • “Het is helemaal ontspoord. Sinds Boris Johnson zijn eigen gezag compleet in duigen heeft gereden met Party Gate (gecontesteerde feestjes tijdens de lockdown, red.) heb je geen andere figuren meer gehad die voldoende gezag hadden om de partij in bedwang te houden.”

Rishi Sunak sluit de rij af

  • “De Conservatives zijn ook moe geregeerd. Ze zijn intussen al dertien jaar aan de macht. Dat levert slijtage op en dat merk je ook in de peilingen. De partij schommelt rond de 27 procent, terwijl Labour dik in de 40 procent scoort. Mensen willen de Tories wegstemmen in de aankomende verkiezingen en zullen voor Labour stemmen. Niet omdat ze fan zijn van Labour, dat geven die mensen duidelijk aan, maar gewoon omdat ze de Tories moe zijn.”
  • “Sunak is als premier zelf niet zo populair. Dat is ook niet nieuw. Zijn voorgangster Liz Truss was ook niet populair en Boris Johnson was dat op het einde van zijn premierschap ook niet meer, dus Sunak sluit de rij af”, concludeert De Paepe.

(nd)

Meer