Vooral jongeren geraken moeilijker aan een hypotheek sinds corona

In 2020 werden er 20 procent minder hypothecaire leningen verstrekt dan het jaar ervoor. Vooral jongeren geraken moeilijker aan een woonkrediet. 

Vandaag start Batibouw (zij het volledig digitaal). Dat is traditioneel een periode dat de banken extra voordelige leningen aanbieden. Een welkome stimulans want het was geen succesjaar voor de hypotheek als financieel instrument.

Perceptieprobleem

Uiteraard werd ook de bankensector geraakt door Covid-19, maar dat is niet de enige oorzaak die speelt. Volgens Marc Delforge, kredietverantwoordelijke bij BNP Paribas Fortis, was 2019 een jaar waarin er uitzonderlijk veel woonkredieten werden afgesloten: ’Als we kijken naar 2018 bedraagt de daling slechts één procent’, zegt hij in La Dernière Heure.

Het afschaffen van de woonbonus zorgde namelijk voor een stormloop op de vastgoedmarkt eind 2019, waardoor de cijfers van vorig jaar minder representatief zijn. Volgens de kredietchef van BNP Paribas Fortis valt de coronaschade op de hypotheekmarkt al bij al nog mee. 

Strengere voorwaarden

De banken trokken natuurlijk wel hun paraplu open tijdens de Covidstorm, door hun voorwaarden aan te scherpen. Daardoor valt één bepaalde bevolkingsgroep uit de boot. ‘Jongeren onder de 30 lijken de belangrijkste slachtoffers te zijn van die strengere regels en de coronacrisis’, zegt Delforge. Slechts één lening op vijf bij BNP Paribas Fortis staat momenteel op naam van een jongere. 

De crisis zorgt er wel voor dat jonge Belgen zich beter voorbereiden op hun huizenjacht, zegt AXA Bank in de Franstalige krant. Voor de leeftijdscategorie tussen 22 en 35 jaar is de tijd tussen onderzoek en effectieve aankoop bijvoorbeeld fors verminderd. Ook kreeg 38 procent van de kopers al een concreet leningaanbod van hun bank voordat ze op zoek gingen naar een woning. Voor de pandemie was dat slechts 24 procent. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20