Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 01 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Voor de mens is entertainment een cruciale behoefte geworden

Logo Business AM
Economie

29/05/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Entertainment wordt door het publiek heel anders bekeken dan in het verleden. Dat zegt een onderzoek van het bureau Havas, gebaseerd op een enquête bij ruim zeventienduizend consumenten in zevenendertig landen. Vroeger stond entertainment meer in de marge van het leven, maar heeft volgens de onderzoekers vandaag een centrale plaats ingenomen. Uit het onderzoek blijkt dat 83 procent van de ondervraagden entertainment als een levensnoodzakelijke behoefte definiëren.

Een eerdere studie van Havas had uitgewezen dat 54 procent van de consumenten veel aandacht besteden aan gezondheidsonderwerpen.

Slaap

“Wanneer entertainment en gezondheid naast elkaar worden voorgesteld, zullen de meeste mensen uiteraard een duidelijk verschil aangeven,” erkennen de onderzoekers. “Toch kan men zonder twijfel aangeven dat de rol van entertainment in het leven van de mens een duidelijke verandering heeft gekend.”

“Bij de prosumers – consumenten die een voortrekkersrol opnemen en anderen beïnvloeden – zegt 60 procent niet te kunnen stilzitten zonder content te consumeren. Bovendien wou 56 procent slaap willen opofferen om een reeks afleveringen van een televisieshow in één sessie te kunnen uitkijken.”

“Daarnaast gaf 40 procent van de ondervraagden toe niet zonder Netflix te kunnen leven,” benadrukken de onderzoekers nog. “In deze categorie kan men ook consumenten terugvinden die Netflix vijf of zes jaar geleden zelfs helemaal niet kenden.”

Yannick Bolloré, chief executive van de Havas Group, benadrukt dan ook dat het digitale tijdperk op het gebied van entertainment een echte revolutie heeft ontketend. Hij betoogt dat entertainment in het verleden vooral aan de rand van het menselijke leven was gesitueerd, maar inmiddels een centrale plaats in het bestaan van het individu heeft veroverd.

Waardevol

“Naarmate de consument entertainment in grotere volumes consumeert, begint hij nog meer te verlangen,” beklemtonen de onderzoekers nog. “Ongeveer 60 procent van de respondenten is van mening dat onderwijsinstellingen en werkplekken een leuker karakter moeten krijgen. Meer dan 30 procent zegt datzelfde over ziekenhuizen en bejaardeninstellingen.”

“Opmerkelijk is wel dat de meeste consumenten entertainment in geen geval als een gedachteloze afleiding zien. Bijna 90 procent van de prosumers benadrukte dat entertainment moet helpen om de mens te versterken en op te voeden. Ook leggen velen de nadruk op het belang van lokale inhoud, taal en cultuur.”

“Entertainment moet de mens helpen om zich te kunnen vervolmaken,” zegt Marianne Hurstel, chief strategy officer bij Havas Creative. “Bijna de helft van de prosumers zou bovendien bereid zijn om meer te betalen voor entertainment dat aan die voorwaarden zou voldoen.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks